Viru ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Ain Tali sõnul on praeguseks hetkeks tuvastatud, et ohtu eludele ei olnud.

„Nüüd on oluline tegeleda uurimisega. Kinnitame, et selle sündmusega on seotud viis isikut, kes on pärit Lõuna-Eestist. Need isikud on välja selgitatud ning lähiajal tehakse nendega vajalikke menetlustoiminguid,“ lisas Ain Tali.

29. jaanuaril kella 16.45 paiku sai politsei teate, et Väike-Maarja vallas Vao külas varjupaigataotlejate majutuskeskuse ees on viis lärmavat meest. Kolm neist sisenesid omavoliliselt majutuskeskuse ruumidesse ning ka ühe varjupaigataotleja eluruumi. Mehed olid majutuskeskuse elanike suhtes vaenulikult meelestatud ja provotseerisid kaklust. Mehed ei allunud keskuse töötajate korduvatele korraldustele lahkuda ning läksid ära peale seda, kui juhtunust teavitati politseid, teatas Ida prefektuur.

Politsei jõudis sündmuskohale kümnekonna minutiga, kuid selleks ajaks olid mehed lahkunud. Sõiduki ja isikute kirjelduse alusel peatasid Lõuna prefektuuri politseinikud Tartus sõiduauto Audi80. Viiest autos olnud mehest neli olid alkoholi tarvitamise tunnustega, sõiduauto juht oli kaine. Kõik mehed on varasemalt kriminaalkorras karistatud.

Politsei alustas antud juhtumi kohta kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi 266 alusel, mis käsitleb omavolilist sissetungi elamiseks kasutatavasse ruumi.

Ida prefektuuri operatiivjuht Tarvo Kruubi sõnul on majutuskeskus varjupaigataotlejate eluruum ning keskus on avatud vaid kutsutud külalistele. „Tänu tunnistajatele ja videokaamera salvestustele on teo toime pannud mehed politseile teada. Samuti on olemas tõendid meeste argessiivse käitumise kohta. Praegu selgitame välja seda, mis ajendas Lõuna-Eestist pärit joobes seltskonda Vao külla ja tagasi sõitma. Kuigi juhtunu käigus keegi vigastada ei saanud, ohustavad sellised käigud mitte ainult majutuskeskuse inimeste, vaid kõigi Vao küla elanike turvalisust,“ sõnas Kruup.