Kohtuotsusel konfiskeeritakse Põdralt riigituludesse altkäemaksuna saadud 178 358 eurot, selle tasumiseni jääb talle kuuluv jahimaja Võrumaal aresti alla.

Põdraga koos kohtu all olnud isikute osas otsustas kohus järgnevalt:

Aleksandr Avdenja (47) tunnistati süüdi altkäemaksu lubamises, andmises ja vahendamises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 1 aasta tingimisi vangistust 3-aastase katseajaga.

Nikolai Kholopov (56) tunnistati süüdi suures ulatuses altkäemaksu nõudmisele kaasa aitamises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 1 aasta 10 kuu ja 29 päeva pikkune tingimisi vangistus 1 aasta ja 6 kuu pikkuse katseajaga, mille jooksul ta peab täitma kontrollnõudeid.

Valeri Vassilenko (38) tunnistati süüdi suures ulatuses altkäemaksu nõudmisele kaasa aitamises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 1 aasta 9 kuu ja 25 päeva pikkune tingimisi vangistus 1 aasta ja 10 kuulise katseajaga, mille jooksul ta peab täitma kontrollnõudeid.

Aleksandr Arhipov (48) tunnistati süüdi suures ulatuses altkäemaksu nõudmisele kaasa aitamises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 2 aasta ja 28 päeva pikkune tingimisi vangistus 3-aastase katseajaga ning temalt mõisteti süüteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks riigituludesse 2000 eurot.

Oleg Smoli (34) tunnistati süüdi altkäemaksu lubamises ja andmises ja talle mõisteti lõplikuks karistuseks 11 kuud ja 28 päeva pikkune tingimisi vangistus 1 aasta ja 6 kuulise katseajaga.

Osaühing WebHolding tunnistati süüdi altkäemaksu vahendamises ja sellele füüsilisele isikule mõisteti rahaline karistus 10 000 eurot ning süüteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks riigituludesse 1000 eurot.

Rene Keivsar (23) tunnistati süüdi altkäemaksu vahendamises ja talle mõisteti rahaline karistus 1600 eurot.

Kõigilt süüdimõistetuilt mõisteti riigituludesse sundraha ning Avdenjalt, Vassilenkolt, Keivsarilt ka kaitsjatasu.

Tingimisi karistuse saanute katseaeg hakkab kulgema kohtuotsuse kuulutamisest s.o tänasest.

Süüdistus

Riigiprokuratuuri esitatud süüdistuses süüdistatakse Indrek Põtra selles, et ta töötades 20.11.1998 – 21.12.2011 kaitsepolitseiametis erinevatel ametikohtadel nõudis ja võttis vastu tasu seadusega mittelubatud teo eest, milleks oli julgeolekuasutuste seaduse ja kriminaalmenetluse seadustiku alusel kaitsepolitseiametile antud pädevuse ärakasutamine isiklikes varalistes huvides.

Prokurör Heili Sepa esitatud süüdistuse kohaselt nõudis Põder lisaks teistele erinevatele süüdistusepisoodidele muuhulgas ka vene keelt kõnelevatelt ärimeestelt altkäemaksu selle eest, et lubas takistada meeste ning nende lähikondlaste elamislubade tühistamise protsessi.

Süüdistuse kohaselt nõudis Põder näiteks 2011. aasta detsembris, vahetult enne mehe vahistamist, ühelt venekeelselt ärimehelt ligi miljonit krooni. Vastasel juhul lubas Põder algatada mehe lähikondlaste elamislubade tühistamise.

Sama skeemi kasutas kapo ametnik ka ärimehe Oleg Smoliga, kellelt nõudis samuti elamislubade mittetühistamise eest altkäemaksu. Lisaks sai Põder Smolilt süüdistuse kohaselt ka 50 000 eurot selle eest, et kapo ametnik likvideeriks ühe äritehinguga tekkinud probleemid.

Samuti küsis Põder süüdistuse kohaselt altkäemaksu ka Valeri Vassilenko nimeliselt isikult vastutasuks mehe vahi alt vabastamise võimaldamise eest.

Kohus lahendab Indrek Põdra kriminaalasja kokkuleppemenetluses. Vastavalt riigiprokuratuuriga sõlmitud kokkuleppele saab Põder süüdimõistmisel nelja-aastase vanglakaristuse. Samuti peab Põder kokkuleppe korral tasuma riigituludesse altkäemaksuna saadud 178 358 eurot ning kuni ta seda teinud ei ole, on tema Võrumaal asuv jahikompleks kohtu poolt arestitud.

Indrek Põder kinnitas täna kohtus, et on kokkuleppega nõus.

Koos Põdraga olid kohtu all ka ärimehed Aleksander Avdenja, Valeri Vassilenko, Rene Keivsar, Oleg Smoli, Nikolai Kholopov ja Aleksandr Arhipov ning lisaks juriidilise isikuna OÜ Webholding. Põdrale altkäemaksu andmises süüdistatavatele ärimeestele nõudis prokurör valdavalt aastatepikkust tingimisi vangistust.

Kaitsepolitsei töötajad pidasid oma kolleegi Indrek Põdra ning politsei sisekontrolli juhi Meelis Tanieli kinni mullu 19. detsembril.