"Valga politseisse laekus teade selle kohta, et ööl vastu 5. aprilli murti Palupera vallas Palupera külas sisse garaaži ja varastati sõiduauto BMW. Saadud info edastati Lõuna-Eesti politseipatrullidele, kes asusid kirjeldatud sõidukit otsima," teatas Lõuna Ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Kristina Kostina.

Kostina sõnul sai politsei samal päeval teate, et Rannus sõidavad alaealised ühe BMW-ga ringi ja sooviti, et politsei kontrolliks, kas nad liikluses nõnda noores eas üldse osaleda tohivad.
"Tol hetkel ei olnud otseselt teada, et alaealiste kasutuses ongi see sama Valgast varastatud masin. Politsei sai autole järele Rannu-Koopsu teel. Vilkureid märganuna juhtis roolis olnud nooruk BMW teelt välja vastu ühe talumaja aeda. Veel enne masina seiskumist jooksid sellest välja kaks autos olnud noormeest."

Samal ajal laekus täiendavalt info, et ööl vastu 5. aprilli varastati Palupera külas Volkswagen, mis leiti hilisemalt lähipiirkonnast. Lisaks tungiti ööl vastu 5. aprilli Palupera vallas Urmi külas laudahoonesse, kus lõhuti seal seisnud VAZ-i klaas ja süütelukk. Nende sündmuste info andis politseile alust kahtlustada, et kõik kolm vahejuhtumit võivad omavahel seotud olla.

Vaatamata püüdlusele põgeneda, tabas politsei noormehed Annikoru-Elva teel. Nimelt seal püüdsid noormehed hääletades endale sohvrit leida. Noormeeste juures peatuski üks sõiduk, kuid poisid said suure üllatuse osaliseks, kui see auto osutus politsei eravärvides masinaks ja sellest väljunud korrakaitsjad pidasid noormehed kinni. Nimelt olidki politseinikud otsustanud noorukitele teisele teeotsale vastu minna selliselt, et nad iseenda juurde kinnipidamiseks kavaldada. 

Kostina lisab, et tol päeval patrullis olnud Tartu patrullpolitseinik Jaanus Tera ütles, et sellise kiire tulemuseni oleks olnud ääretult keeruline jõuda, kui Rannu kandi kohalikud ei oleks politseile igal sammul neile teada olevat infot jaganud ja poiste liikumisel paralleelselt politseiga silma peal hoidnud.

Kinnipeetud noormehed vanuses 16 ja 17 eluaastat kuulati varguste toimepanemises kahtlustatavatena üle. Lisaks kolmele sündmusele, mis leidsid aset ööl vastu 5. aprilli Palupera vallas, kahtlustatakse noormehi veel vähemalt kaheksa varguse toimepanemises. Suurem osa nendest vargustest on toime pandud Elvas. Kahtlustatavana ülekuulatud noormehed on Tartumaa elanikud, üks neist on varem kriminaalkorras karistatud.

7. aprillil esitas Lõuna ringkonnaprokuratuur kohtule vahistamistaotluse kahe noormehe suhtes. Kohus andis loa noormeeste vahi alla võtmiseks kriminaalasja eeluurimise ajaks.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi Valga politseijaoskond.