Eelmisel aastal ööl vastu 28. novembrit juhtus Valgas Kesk tänaval asuvas töökojas tuleõnnetus. 21-aastase noormehe riided süttisid, ta sai rängalt põletada ja viidi helikopteriga Tallinna haiglasse. Noormehe vigastused olid rasked, tema haiglaravi lõppes selle aasta jaanuaris.

Õnnetuse kohta läks kohe liikvele hulk linnalegende, muu hulgas jutud tahtlikust rünnakust kuni selleni, et õnnetus juhtus, kui noormees auto paaki kütust juurde valas.

Valga politsei sai juhtunust teate 30. novembril ja täpsemate asjaolude väljaselgitamiseks alustati kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb raske tervisekahjustuse tekitamist ettevaatamatusest (§ 119 lg 1).

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Milvi Väin ütles, et menetluse raames kuulati kahtlustatavana üle 18-aastane noormees. „Meie ülesandeks oli välja selgitada, kelle ettevaatamatu tegu kannatanu vigastused põhjustas,“ kommenteeris ringkonnaprokurör.

Menetluse käigus kogutud tõendid aga kinnitasid, et ettevaatamatult käitus nii kaaslane kui ka kannatanu ise.

Prokuratuur taastas sündmused järgnevalt:

27. novembril remontis kannatanu koos sõbraga Kesk tänaval asuvas garaažis sõiduautot. Sama päeva õhtul tulid sinna nende sõbrad. Kui mehed jõudsid remondiga nii kaugele, et sõiduk käivitada, siis selgus, et autos ei ole kütust. Neli meest läksid teise autoga tanklasse. Kuna kannatanul ei olnud kanistrit, siis võttis ta kaasa pealt lahtise plastikämbri. Tanklast tagasi sõites oli ämber koos ostetud kütusega kannatanu süles ning sõidu ajal loksus lahtisest ämbrist kütust kannatanu seljas olevatele riietele. Kui mehed tagasi garaaži jõudsid, siis hakkas mingil hetkel üks neist garaaži juures tulemasinaga sigaretti süütama. Seda nähes liikus kannatanu tema juurde ning küsis tuld. Seepeale süttisid koheselt kannatanul seljas olevad riided.

„Olemasolevad andmed kinnitavad, et meeste vahel oli suhteliselt väike vahemaa ning kuna samal ajal toimus sigareti süütamine, siis võisid riided süttida neist levivate bensiiniaurude tõttu,“ kommenteeris ringkonnaprokurör Milvi Väin. „Oleme jõudnud järeldusele, et mõlemad pooled ei arvestanud võimaliku ohuga ning kogutud tõendid viitavad nii kannatanu kui sigaretisüütaja käitumise tõttu õnnetuse juhtumisele,“ sõnas prokurör.

Kuna tegu oli õnnetusega, milles oli roll ka kannatanu enda ettevaatamatusel, puudus kriminaalmenetluseks alus ja prokuratuur andis politseile loa selle lõpetamiseks.

Jaga
Kommentaarid