4. juuni pealelõunal Vaivara vallas Narva karjääris alguse saanud metsapõlengul on aktiivne põlenguala täna hommikuse seisuga vähenenud 60 hektarile, kus tulekolded paiknevad hajutatult, teatas Ida-Eesti päästekeskuse pressiesindaja.

Täna toimub põlengualal tulekollete tuvastamine kaitsejõudude vaatlushelikopteri Robinson abil ning nende kustutamine.

Sündmuskohal töötab 10-15 inimest ning tehnikast on kasutusel kolm mootorpumpa, üks kõrge maastikuläbivusega väikeauto (polaris) ning üks kustutusauto. Teedevõrgu kaudu ligipääsmatuid tulekoldeid likvideeritakse selgpritsidega.

Täna varahommikul vigastas sündmuskohal jalga üks päästja, kes toimetati tervisekontrolliks Narva haiglasse.

Põlengupiirkonnas ega selle läheduses elumaju ega muid hooneid ei ole. Tegemist on Eesti Põlevkivi tulevase kaevandusalaga. Praeguste ilmastikutingimuste püsides tule edasise leviku oht puudub.

Illuka vallas Puhatu raba turbatootmisväljade tulekahjul on aktiivse põlenguala suurus täna hommikuse seisuga 370 hektarit, sh on tulest haaratud 14 turbaauna.

Täna osaleb kustutustööde organiseerimisel ja töödel ligikaudu 110 inimest, sealhulgas AS-i Tootsi Turvas 15 töötajat viie traktoriga ning inimesi on abiks ka riigimetsa majandamise keskusest, reservpäästerühmast ning Lõuna- ja Põhja-Eesti päästekeskustest.

Eritehnikast on kasutusel kaks pumbajaama, kümme mootorpumpa, üks roomiktransportöör ja seitse kõrge maastikuläbivusega väikesõidukit (atv, polaris, argo). Maha on veetud kaks magistraalliini — üks turbaaunade ja teine turbavälja kustutamiseks.

Täna jätkuvad turbaväljadel kustutustööd ka õhust. Vaatluslende teostatakse kaitsejõudude helikopteriga Robinson ning kustutustöödel osalevad üks kaitseliidu ja kaks kaitseväe lennukit AN2.

Puhatu raba turbatootmisväljadel puhkes tulekahju esmaspäeval, 9. juuni pealelõunal, kui turbavälja töötajad märkasid turbaaunast suitsu tõusmas. Tugeva tuule mõjul levis tuli silmnähtava kiirusega, haarates õhtul kella 23-ks juba 455 hektari suuruse ala. Kustutustöid takistas sündmuskohal väga tugev tuul ning tulekahjukohale teedevõrgu kaudu ligipääsu puudumine.

Mõlemal tulekahjukohal sõltub edasine kustutustööde teostamine ja aktiivsete põlengualade vähendamine suuresti ilmastikutingimustest. Kohati tibutanud vihm seni kustutustöödele mõju avaldanud ei ole.

Seoses püsiva väga suure tuleohuga palub päästeteenistus inimestel looduses mitte tuld teha. Samuti ei tohi autoaknast välja visata suitsukoni, mis võib kuiva maastiku kergesti süüdata.