Seni on taskuvaraste eest hoiatatud pigem turiste ja seda sellepärast, et kui kohaliku rahakotis on võib-olla 200 krooni, siis turistil palju tõenäolisemalt 200 eurot. Nüüd leiab aga eurosid ka kohalike elanike taskutest. Politsei küll ei pea statistikat ohvriks langenute tausta osas, kuid hinnanguliselt võib öelda, et jätkuvalt varastatakse väga sageli turistide tagant.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo varavastaste kuritegude talituse kesklinna teenistuse vanema Juhan Ojasoo sõnul pole taskuvarguste kõrghooaeg veel alanud ja seega on raske prognoosida, kuidas euro kasutuselevõtt muudab taskuvaraste käitumist.

„Küll aga võib oletada, et nii euro kasutuselevõtt kui ka selle aastal Tallinnas toimuv kultuuripealinna programm toovad rohkem turiste, mis omakorda võib Tallinna kesklinna muuta veelgi ahvatlemaks ka taskuvarastele, seda nii Eestist, aga ka mujalt riikidest tulnud taskuvarastele.“

Varem on politsei öelnud, et kõige sagedasemad taskuvaraste tegutsemispiirkonnad Tallinnas on Sadama piirkond, Mere puiestee, Viru tänav, Katariina käik ja Lühike jalg ja vanalinn üldiselt.

„Kõige sagedamini pannakse toime taskuvargusi vanalinna tänavatel, Mere puiestee ja sadama kandis ehk siis piirkonnas, kus liigub rohkelt turiste, kes ongi sageli taskuvaraste ohvrid,“ kinnitas Ojasoo ega pidanud tõenäoliseks, et see piirkond sellel aastal kuidagi oluliselt muutuks.

Kas euro kasutuselevõtt Eestis on varastatud summasid suurendanud?

„See, milline summa või mis ese saab taskuvarga saagiks, sõltub olukorrast, ning see on alati erinev, nii et siin ei saa väita, et varastatud summad oleks kuidagi suuremaks või väiksemaks muutunud,“ ütles Juhan Ojasoo. Eraldi statistikat kahju osas politsei ei pea.

Väsinud pilk või joobes olek meelitab varga kohale

Parim relv taskuvarga vastu on inimese enda tähelepanelikkus ümbritseva suhtes nii kodulinnas jalutades kui ka mujal maailmas reisides. Nii väljas olles kui ühistranspordiga sõites tuleb alati jälgida, et enda kotid oleksid lukustatud ning et neid kantaks eespool, mitte selja taga, väärtuslikke esemeid ei tohiks panna taskutesse, kust neid on lihtne ära napsata. Ükski oma asi ei tasu isegi lühikeseks ajaks järelvalveta jätta.

Tuleb ka meeles pidada, et taskuvargad valivad sageli oma ohvrit ka tema seisundi järgi. Väsinud pilk või joobes olek on taskuvarga jaoks kindlasti märk sellest, et inimeselt oleks asju lihtsam ära varastada ning seda inimese seisundit üritatakse ära kasutada.

Väga oluline on ka see, et inimene, kes näeb taskuvarga tegutsemist pealt, tõmbaks ka ohvri tähelepanu sellele tegevusele. Mõnikord piisab ka valjust köhatamisest, et taskuvaras eemale peletada ja tema valitud ohvri tähelepanu äratada.