Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juhi Roger Kummi sõnul on petturitel mitu stsenaariumi. „Kõige tavalisem on see, et helistatakse pigem eakamale inimesele ning öeldakse, et tema lähedane on sattunud näiteks Lätis või Leedus liiklusõnnetusse. Seejärel öeldakse, et õnnetusse sattunud teisele osapoolele oleks vaja kompenseerida kahju.“

Käibel on ka teine stsenaarium, kus inimese lähedasega on juhtunud õnnetus trepil ning ravikulude hüvitamist nõuab meditsiinitöötaja. „Et asi tunduks usutavam, võivad helistajad esineda tandemina, kus „kannatanu“ annab telefonitoru „uurijale“, „advokaadile“ või „arstile“, kes nõuab õnnetuse tagajärjel tekkinud kahju kompenseerimist,“ ütles Kumm ning lisas, et nõutud summad on seni jäänud 1500 ja 5000 euro vahele.

Politseile teadaolevalt pole ükski inimene veel petturitele soovitud raha maksnud. Lisaks kummalisele rahasoovile võiks kahtlusi tekitada ka see, et helistaja telefoninumber algab Leedu suunakoodiga. Helistajaks võib olla nii mees kui ka naine ning mõlemad räägivad vene keeles.

Eelkirjeldatud telefonikõne saanud inimene peaks esmalt säilitama rahu ja eluterve kriitikameele. „Fakt on see, et Eestis ei küsi ükski ametnik telefoni teel õnnetuse kahjude hüvitamiseks kompensatsiooni, rääkimata selle sularahas üleandmisest,“ ütles Kumm.

Teiseks tasuks kindlaks teha, kas õnnetusse sattunu on tõesti inimese lähedane, uurides tema nime, isikukoodi või aadressi kohta. Kõige kindlam viis on aga ise oma lähedasele helistada, et veenduda, kas temaga on kõik korras. Tavaliselt loobuvad petturid siis ka oma pakkumisest.
Kuna petturid helistavad pigem vanematele inimestele, tasuks säärastest skeemidest rääkida ka oma eakamatele sugulastele.

„Meile teadaolevalt väldivad petturid pangaülekandeid ning soovivad sularaha üleandmiseks kohtuda näost näkku. Kui keegi on petturitelt sellise kõne saanud või nendega kohtumise kokku leppinud, siis palun anda sellest politseile teada hädaabinumbril 112,“ ütles Kumm.

17. augustil helistasid kaks vene keelt rääkivat meest Jõhvis elavale 66-aastasele naisele ning väitsid, et tema sõbranna poja süül on toimunud liiklusõnnetus. Mehed nõudsid kriminaalmenetluse algatamise vältimiseks 5000 eurot. 21. augustil karistati kaht Leedu kodanikku, 19-aastast Andriust ja 20-aastast Vytautast kelmuse eest tingimisi vangistuse ja maalt väljasaatmisega.