Augusti alguses Pärnus toimunud Weekend Baltic muusikafestivali ajal kaotatud ja leitud esemete tagastamiseks korraldas politsei sotsiaalmeedias ürituse, millega õnnestus omanikele tagastada üle poolte politseisse toodud leidudest.

Augusti viimasel päeval lõppes Pärnu politseijaoskonna poolt ellu kutsutud sotsiaalmeediakampaania, millega aidati tänavusel Weekend Baltic muusikafestivali ajal kadunud ja leitud asju tagasi omanikeni. Kokku jõudis festivali ajal ja sellele järgnenud nädalatel politseini üle 300 eseme, millest omanikeni tagasi jõudis 202 eset, vahendab PPA.

Pärnu politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juhi Üllar Küti sõnul oli esmakordselt proovitud lahenduse olulisust märgata juba kohe peale ürituse loomist.

"Esimeste päevadega liitus sellega juba tuhatkond inimest. Kokku jõudis info kampaaniast ja kaotatud-leitud esemetest kogu augusti kuu jooksul 200 000 inimeseni. Oma panuse postituste, jagamiste, kommentaaride ja meeldimistega andsid 4100 inimest," sõnas Kütt.

Esemete tagastamisel festivalialal proovis politsei olla möödunud aastast oluliselt efektiivsem.

"Eelmisel aasta festivalialal kaotatud esemete hulk oli meile suureks üllatuseks. Olime varem inimestele soovitanud, et nad festivalile liigseid asju kaasa ei võetaks ja oma varal silma peal hoiaks, kuid peomeeleolus ning tantsuhoos ei ole võimalik kõike piisavalt hästi kontrollida," kirjeldas Kütt.

"Selleks et kaotatud esemed võimalikult kiirelt omanikele tagastada oli festivalialal avatud politseitelk, kuhu korraldajad ja turvameeskond toimetasid festivalialalt leitud esemed. Linnaruumist leitud esemeid võttis vastu Pärnu politseijaoskond. Politseinikeni jõudnud esemed pildistati ning lisati Facebooki ürituse ajajoonele, kus need olid kohe kõigile ürituse jälgijatele näha," lisas Kütt.

Festivalialal leidude tagastamise eest vastutanud Pärnu teeninduse vanema Annika Pärna sõnul jõudsid festivalialalt paljud kadunud asjad omanikuni tagasi veel enne, kui info leiu kohta sotsiaalmeediasse jõudis. Selliseid leidusid kogunes Pärna sõnul umbes 80.

"Nii palju, kui võimalik oli, proovisime inimestele ise märku anda, et nende kaotatud esemed on jõudnud politsei kätte. Üks enim vastukaja saanud näide oli see, kui politseinikud oma telefoni kaotanud leeduka seinale endast pildi postitasid ja palusid nende kätte jõudnud telefonile järgi tulla. Liialdamata võib öelda, et inimesed olid väga õnnelikud, kui oma kaotatud vara jälle tagasi said," meenutas Pärna.

Teeninduse vanema sõnul on oma kaotatud esemed kohe tagasi saamas ka üks Uus-Meremaa kodanik.

2015. aasta Weekend Baltic festivali ajal jõudis Pärnu politseijaoskonda umbes 250 eset, mille hulgas oli nii dokumente, rahakotte kui ka võtmeid ja mobiiltelefone. Suurem osa neist leidis tagasitee omanikuni Lääne prefektuuri Facebooki lehe kaudu, mida eksperimendi korras sellel otstarbel kasutati. Kõige kaugem koht, kuhu lehe abiga esemeid tagastati, oli Brasiilia.

Kaotatud ja leitud esemete üritus Lääne prefektuuri Facebooki lehel suleti 31. augustil. Kõik Weekend festivaliga seotud leiud, mis ei ole tänaseni veel omanikeni jõudnud, lisatakse politsei kodulehele ning need on kättesaadavad Pärnu politseijaoskonnast. Rohkem infot leidude kohta saab telefonilt 444 6635.