Samuti tunnistati süüdi batuudipaigaldajad, neile määrati karistuseks 2 aastat ja 6 kuud vangistust, samuti tingimisi.

Tsiviilhagid jäeti rahuldamata, sest need on enne istungit täies ulatuses tasutud. Kohus otsustas tagastada asitõendi staatusest õhkbatuudi ja ventilaatori.

Igalt kohtualuselt mõisteti välja igaühelt 645 eurot sundraha, Vedlerilt 299,75 muude menetluskulude katteks.

Kohtunik Ene Muts selgitas, et batuudiõnnetuses ja õnnetuste põhjustatud isikute süü on nii suuliste kui dokumentaalsete tõendite alusel tõendatud, esimese menetlustoimingu, sündmuskoha vaatlusprotokolliga tõendati kinnitusvaiade puudumine. Nende kasutamine oli ette nähtud kasutajaraamatus kaasa andud juhistega. Tegu pandi toime ettevaatamatusest, õnnetust oleks võimalik olnud ette näha. Kohus leidis, et kokkulepitud karistus vastab seaduse nõuetele. Õnnetuse tagajärjed on rasked, kaks last on surnud ja üks saanud rasked tervisekahjustused, tegu on teise astme kuriteoga.

Kohus ei tuvastanud karistust raskendavaid asjaolusid, kergendavaks asjaoluks on kõigi puhul puhtsüdamlik ülestunnistus. Karistus peab mõjutama ka teisi isikuid hoiduma edaspidi sellistest tegudest. Alger Vedleri puhul on kergendavaks asjaoluks ka see, et kohe kuriteo järel hakkas ta kannatanutele abi osutama, hüvitas matusekulud. Ta tasus enne kohtulahendit täies ulatuses tsiviilhagi, arvestades ka moraalset kahju.

Kohus lähtus olulisest preventiivsest eesmärgist, mistõttu oli Vedleri karistus suurem kui keskmine, mida võinuks määrata. Et ükski kohtualune ei ole varem karistatud, ei ole kohtu hinnangul otstarbekas karistust täitmisele pöörata.

Otsus ei ole jõustunud, sellele saab esitada apellatsiooni 15 päeva jooksul.

Tartu kohtumajas kuulutas kohtunik Ene Muts täna otsuse eelmise aasta juulis Tõrvandis toimunud traagilise batuudiõnnetuse kriminaalasjas.

Kohtuistung oli kannatanute perekonna- ja eraelu kaitseks kinnine.

Traagiline õnnetus tõi süüdistuse batuudi kahele paigaldajale ning batuudirendiga tegelenud ettevõtte juhile.

Eelmise aasta 5. juulil kella 17.40 paiku juhtus Tartumaal raskete tagajärgedega õnnetus, kus tuule alla võtnud täispuhutavalt batuudilt kukkunud kaks last hukkusid ning kolm viidi raskete vigastustega haiglasse. Laste sünnipäevapeol võttis batuut tuule alla ning tuul lennutas selle mitmekümne meetri kõrgusele.

Batuudilt kukkunud poiss ja tüdruk, sündinud 2007. aastal ja 2009. aastal, surid vaatamata meedikute pikaajalisele püüdele neid elustada. Veel kolm last viidi väga raskete vigastustega haiglasse.

Jaga
Kommentaarid