Riigiprokurör Helga Aadamsoo sõnul oli ekspertiisi kohaselt saadetises 47,81 kilogrammi sajaprotsendiliselt puhast kokaiini, millest oleks narkootilise joobe saanud vähemalt viis miljonit inimest. “Tegemist on suurima seni Eestis avastatud kokaiinikogusega,” lisas riigiprokurör.

Kahte Eesti kodanikku ning kahte välismaalast kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb narkootilise või psühhotroopse aine suures koguses ebaseaduslikku valmistamist, omandamist, valdamist, edasiandmist, vahendamist, veost või muul viisil ebaseaduslikku käitlemist isikute grupis ja suure varalise kasu saamise eesmärgil. Kohtus süüdimõistmise korral on isikuid võimalik karistada vangistusega kuuest kuni kahekümne aastani või eluaegse vangistusega.

Samuti kahtlustatakse mehi narkootilise aine salakaubaveos grupi poolt. Kohtus süüdimõistmise korral võidakse mehi karistada kahe- kuni kümneaastase vangistusega.

Kolm meest on riigiprokuröri taotlusel Harju maakohtu poolt kuni kuueks kuuks vahi alla võetud.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakonna juhataja Rene Kanniste ütles, et kokaiin oli peidetud septembri lõpus lennutranspordiga Venezuelast Eestisse saabunud kohvisaadetisse. Arvestades kokaiini koguse suurust, võib öelda, et kindlasti ei olnud kogu narkootiline aine mõeldud realiseerimiseks Eesti turul. Avastatud narkootikumi tänavamüügi hind oleks hinnanguliselt ulatunud üle 100 miljoni krooni.

Kriminaalmenetluse raames tehakse tõendite kogumiseks tihedalt koostööd Hollandi, Läti, Leedu ja teiste riikide õiguskaitseasutustega. Palju abi on olnud ka koostööst Saksa kriminaaltolli ja Europoli töötajatega.

Kriminaalmenetluse kohtueelset uurimist juhib Riigiprokuratuur ning viib läbi maksu- ja tolliamet.