Eestis asuv NATO staabielement alustas oma tegevust 15. juunil. Staabielementi juhib kolonel Urmas Nigul. Kolonel Nigul on eelnevalt teeninud sõjalise esindajana NATO arendusväejuhatuse juures Ameerika Ühendriikides, 1. jalaväebrigaadi, lõuna kaitseringkonna ja rahuoperatsioonide keskuse ülemana, teatas kaitseväe peastaap.

2014. a NATO tippkohtumisel Walesis võeti vastu valmisoleku tegevuskava, mille ühe osana loodi Eestis, Lätis, Leedus, Poolas, Rumeenias ja Bulgaarias NATO staabielemendid (inglise keeles NFIU - NATO Force Integration Unit).

Põhja-Atlandi Nõukogu andis oma 31. juuli aktiveerimisotsusega NATO staabielementidele rahvusvahelise sõjalise peakorteri staatuse alates 1.
septembrist 2015. See tähendab, et Eestis paiknevale NATO staabielemendile ja tema koosseisule laienevad rahvusvahelistele sõjalistele peakorteritele ettenähtud õigused.

NATO staabielemendi ülesanne on toetada NATO kiirreageerimisüksuste vastuvõtmist ja õppuste läbiviimist Eesti territooriumil ning Põhja-Atlandi lepingu viienda artikli rakendamise ehk kollektiivse operatsioonide planeerimist.