Varem kuuel korral kriminaalkorras karistatud Kristjan Kattai sai avalikkusele tuntuks üheksa aastat tagasi, kui sõitis oma BMW X5ga Tallinnas Sõpruse puiesteel maha trolliliini posti ja kakles seejärel sündmuskohale tulnud politseinikega, millest tehtud video siiani internetiavarustes ringleb.

Hiljem on meedia korduvalt kajastanud mehe järjekordseid „vägitükke” - purjus peaga sõitmisi, narkootikumide ebaseaduslikku käitlemist ja avaliku korra rikkumisi.

Tänavu veebruaris kuulutati mees tagaotsitavaks, kuna tingimisi vangi mõistetud mees ei täitnud kriminaalhoolduse nõudeid ja tal oleks tulnud asuda reaalselt karistust kandma. Politsei ei ole suutnud Kattaid aga juba pikka aega kuskilt leida.

Kuriteo, mille eest Kattai tingimisi vangistuse sai, pani ta toime 2016. aasta oktoobris Järvamaal. Koeru vallas Müüsleri külas asuva söögikoha ees tekkis Kattail tüli 24-aastase mehega, kellele ta virutas rusikaga näkku. Kohus mõistis talle selle teo eest 2017. aastal liitkaristusena aasta ja üheksakuuse tingimisi vangistuse, sest Kattail oli juba tollal katseaeg eelmise kuriteo, purjus peaga ja lubadeta roolikeeramise eest.

Kahe- ja pooleaastase katseaja jooksul oleks Kattai pidanud regulaarselt aru andma kriminaalhooldajale ega oleks tohtinud Eestist ilma loata lahkuda. Kriminaalhooldaja juurde ta aga enam ei ilmunud. "Kuna mees ei ole täitnud kriminaalhoolduse nõudeid, siis on ta alates 23. veebruarist kuulutatud ametlikult tagaotsitavaks,” tõdes Paide politseijaoskonna vanemuurija Meelis Maaslepp.

Politsei kontrollib ka võimalust, et Kattai võis üldse Eestist lahkuda. „Ei ole välistatud, et ta võib viibida välismaal,” nentis Meelis Maaslepp.

Pärast seda vägivallategu on kohus Kattaid karistanud veel kahel korral. Mullu maikuus mõistis kohus talle väikese koguse narkootikumide ebaseadusliku käitlemise eest kümnepäevase aresti; mullu novembris sai ta karistuseks üheksa päeva aresti, kuna ületas mootorrattaga sõites kiirust vähemalt 69 km/h ja sõitis vilkuritega politseiauto eest ära. Juhiluba Kattail pole.

Kas Kattai viimase kahe karistuse arestipäevad ära istus, politsei ei avaldanud. Samuti ei soovinud ei politsei ega prokuratuur anda infot selle kohta, kas mees on vahepeal veel millegagi hakkama saanud ehk kas neil on praegu menetluses veel mõni Kattaiga seotud kriminaal- või väärteoasi, mis pole veel kohtusse jõudnud.

Sellel fotol on Kristjan Kattai 2016. oktoobris kohtus.

Kristjan Kattai 2016. aasta oktoobris kohtus.