Piusa kordoni piirivalvurid avastasid 24. novembri öösel kella 00.40 paiku Võrumaal Miikse külas Eesti ja Venemaa ajutisel kontrolljoonel lumelt isiku jäljed, mis suundusid Vene Föderatsioonist Eesti Vabariiki.

Jäljed olid umbes kolme tunni vanused ning piirivalvurid asusid ajutist kontrolljoont ületanud isikut otsima, töösse kaasati ka piirivalvekoer. Lumel laiunud jälgede järgi tuvastati, et isik oli liikunud Vastseliina surnuaiale ja sealt edasi Luhamaa-Võru-Tallinna maanteele Holsta külani, kus jälgederada lõppes.

Hommiku saabudes teatas kohalik elanik piirivalvuritele, et võttis kella 7.30 paiku Räpo küla lähistel sõidukile vene keelt kõneleva asotsiaalse välimusega hääletaja, kes esitles end ebaseaduslikult Eestisse saabunud ukrainlasena. Et hääletaja väljus autost Luhamaa-Võru-Tallinn maantee Väimela ristil, püüdsid piirivalvurid ses kandis ka kirjeldatud isikut leida, ent ebaõnnestunult.

26. novembril teatas Viljandi politsei piirivalve juhtimispunktile, et Viljandi linnas peeti kinni vene keelt kõnelev dokumentideta pisivaras, kes väitis end olevat ukrainlane. Piirivalvurid, politseinikud ja hääletajat transportinud kohalik elanik kõrvutasid omavahel isikukirjeldusi ning selgus, et tegu on sama isikuga, kes ajutist kontrolljoont ületas.

Kuna piiriületajal puudusid isikut tõendavat dokumendid – õigupoolest pole tal neid kunagi olnudki – võeti ühendust kodakondsus- ja migratsioonibüroo migratsioonijärelevalve teenistusega. Halduskohtu otsusel toimetasid Piusa piirivalvurid isiku juba järgmisel päeval Harku väljasaatmiskeskusesse.