"Ühegi raskelt viga saanud kannatanu tervis ei ole taastunud. Osa ei ole saanud ka tööle minna, ühel on keskmine puue. Kõigi töövõime kaotus jääb 40-80 protsendi vahele ja nad on oma elu pidanud oluliselt ümber korraldama - nende tagajärgedega nad peavad elama kogu ülejäänud elu," kommenteeris kannatanute esindaja Indrek Sirk eile "Aktuaalse kaamera" uudistes.

Gregor Kobing (uue nimega Oliver) astus eile kohtu ette Tallinna kesklinnas suurõnnetuse põhjustamises. Süüalune ütles kohtus oma sõnavõtus: "Ei möödu ühtegi päeva, elu lõpuni, kus ma ei kahetseks. Olen valmis tegema kõik, et kannatanutele tehtud asju heastada." Tema vastu on esitatud ka mitu tsiviilhagi summas 100 000 eurot: kahe kannatanu puhul 30 000 ja kahe puhul 20 000 eurot. Sellele lisanduvad kaitsja kinnitusel veel muud nõuded ja materiaalsed kahjud, kokku hindas ta summa 200 000–300 000 eurole.

Prokurör taotleb Oliverile 4-aastast vangistust, millest reaalselt peaks šokivangistusena ära kandma 8 kuud. "Karistus peaks siiski lähtuma konkreetsest teost. Ja ma arvan, et arvestades teo raskust, peaks tema karistus olema osaliselt reaalne," kommenteeris prokurör Rainer Amur.

Eelmise aasta mais põhjustas Oliver Tallinnas Tartu maanteel liiklusõnnetuse, kus sai viga 13 inimest, neist neli raskelt. Kolm vigastatut olid lapsed. Kohtualune tunnistas ennast kohtu ees süüdi.

Kohus kuulutab otsuse välja kuu lõpus.

Taust

2015. aasta 16. mail põhjustas BMW juht Tallinnas Tartu maantee ja Kreutzwaldi tänava ristmikul õnnetuse, milles sai süüdistusmaterjalide järgi kokku vigastada 13 inimest (kannatanute hulk oli suur ning esialgse uurimise käigus käisid läbi ka arvud 14 ja 15. See võiks olla tingitud asjaolust, et kokku oli ohutussaarel ja kahes autos 16 inimest, kes kõik olid ohus).

Mööda Tartu maanteed linnast väljuval suunal liikunud sõiduauto BMW, mida juhtis 22-aastane mees, põrkas kokku Lastekodu tänava poolt Kreutzwaldi tänavalt Tartu maanteele vasakpööretteinud sõiduautoga Mercedes-Benz, mida juhtis 42-aastane naine.

Sündmuskohalt viis kiirabi haiglasse 13 inimest, ühele kannatanule anti abi kohapeal. Hiljem selgus, et abi vajas veel üks kannatanu.

Liiklusõnnetuse põhjustamises esitati kuriteokahtlustus BMW-d juhtinud 22-aastasele Gregorile (nüüdseks Oliverile), kes oli, nagu ekspertiisist selgus, alkoholi tarvitanud, ent mitte kriminaalses joobes.

Paljude tunnistajatega õnnetuse asjaolude uurimine on võtnud palju aega ja veel mullu hilissügisel ootas prokuratuur viimaseid ekspertiisitulemusi.