“Juba kaks nädalat toob tuul selle põlemise tossu meie maja peale,” ütles Põhjarannikule Ereda elanik Ljuba Kuptsova. “Päästeamet on kahel korral kustutamas käinud — aga seal põleb ju põlevkivi, veega seda ei kustuta, on vaja tehnikat. Pühapäeval lubati päästeteenistusest, et esmaspäeval tulevad masinad — täna on juba kolmapäev ja mingit liikumist pole näha. Me ei saa õues pesugi kuivatada; kui tuul on majade peale, pole midagi hingata.”

Ida-Viru päästeteenistuse operatiivosakonna juhataja Anatoli Kotljarevitši sõnul põleb kaevanduse taga aherainega segunenud põlevkivi. “Põlemine läheb juba süvitsi,” märkis ta.

Päästeteenistus on põlengut kustutamas käinud juba kolmel korral, tavapärasest kustutamisest pole aga sellisel puhul suurt abi, sest vaja läheb buldooserit.

Pärast Sompa kaevanduse sulgemist omandas 2001. aastal hoonekompleksi Eesti Põlevkivilt vanametalliga tegelnud osaühing Estfort. Ei Eesti Põlevkivil ega Kohtla-Järve linnal pole enam selle territooriumiga asja. “Päästeteenistusest helistati mulle, käisin kohapeal vaatamas,” rääkis abilinnapea Jüri Kollo. Linna võimalused midagi ette võtta on tema sõnul piiratud, üksnes kustutamiseks kuluva vee lubas Kollo linnaeelarvest kinni maksta.

Eesti Põlevkivi keskkonnajuht Kalmer Sokman teab, et Sompa kaevanduses rikastati põlevkivi valiktrummeliga, selle meetodiga jäi põlevkivi aheraine hulka umbes kaks korda rohkem kui Aidu karjääris või Viru ja Estonia kaevanduses. Sestap on niisugused aherainehunnikud kergemad süttima. “Isesüttimine on siiski välistatud,” on Sokman veendunud, et tuli läks lahti inimese kaasabil.

Sellise põlengu puhul ei piisa kustutamiseks üksnes veest. Pinnast tuleb buldooseriga kihthaaval koorida, kusjuures iga kiht enne lükkamist põhjalikult märjaks kasta. Kui kaua see aega võib võtta, peaks selguma tuleva nädala algul.