Soome vanglates oli eelmise nädala seisuga 427 välismaalasest vangi. Nii Leedust kui ka Rumeeniast pärit vange on Soome kinnipidamiskohtades 30. Iraagi päritolu vange on Soomes 20 ning Rootsist pärit vange samuti 20, vahendas BNS.

Välismaalastest vangide arv on Soomes viimastel aastakümnetel oluliselt kasvanud. Kui 1990. aastate alguses kandis Soome vanglates karistust paarkümmend välismaalasest vangi ehk 0,5 protsenti kinnipeetavate koguarvust, siis praegu moodustavad 427 välismaalast vangidest 13 protsenti.

Ühe vangi ülalpidamine läheb Soome maksumaksjale maksma 67.750 eurot aastas ehk 186 eurot päevas. Kõigi välismaalastest vangide ülalpidamine läheb Soomes aastas maksma 29 miljonit eurot.

Lääne-Soome kriminaalhooldusameti turvajuhi Jukka Lallukka sõnul kujutab välismaalastest vangide suur osakaal Soomes turvariski, kuna karistust kandvate kurjategijate vahel tekivad sidemed. "Soome kurjategijad õpivad vanglas, kuhu helistada, kui neil on kavas hämarad teod näiteks Venemaal või Poolas," sõnas Lallukka.