„Sõidukis olnud kaks välismaa taustaga meest võeti kinni ja jäeti hiljem lõhkeainekuriteos, ohtlike ainete transportimise kuriteos ja salakaubaveos kahtlustatuna vahi alla,“ teatas juhtumi uurimist juhtiv kriminaalkomissar Marko Forss Helsingi politseist.

Mehed olid tulnud Venemaalt Eestisse, kus olid ostnud kõnealused tooted tundmatuks jäänud mehelt, ja sõitnud laevaga Soome. Soome politsei andmetel oli nende eesmärk jätkata teed Venemaale.

Püssirohu päritolu on jäänud tundmatuks, sest märgistused on pakenditelt eemaldatud. Eeluurimise käigus on selgunud, et püssirohi oli mõeldud padrunite valmistamiseks.

„Ühest kilost püssirohust piisab umbes viiesaja padruni tegemiseks, nii et kõnealusest kogusest oleks piisanud umbes 21 500 padruni tegemiseks,“ ütles Forss.

Mehed väitsid ülekuulamisel, et tooted on mõeldud nende oma hobikorras kasutamiseks, kuid eeluurimise käigus on selgunud, et üks meestest on varem võinud selliseid tooteid edasi müüa. Mees on sel aastal korduvalt Soome, Eesti ja Venemaa vahet sõitnud.

Soome politseile ei ole teada, et juhtum oleks seotud organiseeritud kuritegevuse või terrorismiga. Eeluurimine on lõppenud ja juhtum antakse üle prokuratuurile.