Ettevõtja palkas Eesti mehe haldurile autoga otsa sõitma, sest viimane ei olnud nõus maksma ettevõtja nõutud põhjendamata lisatööde eest ja kaebas fassaadiremondi venimise üle. Eesti mees palgamõrva siiski täide ei viinud. Selle asemel andis ta kohtumisel salaja üles võetud video potentsiaalsele ohvrile, vahendab Uusi Suomi.

Haldur võttis ühendust politseiga. Ettevõtja kuulati üle ja lasti ööpäeva jooksul vabaks. Politsei on võimetu, sest kuriteo ettevalmistamine ei ole Soome seaduste järgi kuritegu. Isegi mitte mõrva ettevalmistamine. Isegi mitte sel juhul, kui ettevõtja oli autoga otsasõidu eest juba maksnud.

Soome keskkriminaalpolitsei kriminaalülemkomissari Tero Haapala sõnul on olukord politsei seisukohast väga murettekitav. Kuigi Turu loos oli autoga otsasõidu tellija juba „päästikule vajutanud” ja kokkulepitud raha ära maksnud, olid politsei käed seotud.

„Kui ei jõuta mõrvakatseni ehk see, kellelt kuritegu tellitakse, ei hakka seda korda saatma, ei ole meil praegusel hetkel seadusandluses kuriteo ettevalmistamist karistavat paragrahvi isegi raske inimese elu ja tervist ohustava kuriteo puhul,” ütles Haapala.

MOT juhtum oli näide Soome ehitusturul teravnenud probleemidest. Laialdaselt kasutatud Eesti ehitusfirmad on sunnitud küsima Soome ettevõtetelt palgaraha üsna karmide võtetega.

Turu juhtumi puhul oli eestlane tulnud esialgu Soome ettevõtjaga kohtuma, et küsida oma palgaraha, mille ettevõtja oli Eesti allhankijale maksmata jätnud. Ettevõtja tellis selle peale mõrva, mis parandaks tema ettevõtte majanduslikku olukorda.

Eestlane ei kavatsenud ilmselt ühelgi hetkel mõrva toime panna, vaid tegemist oli abinõuga palgaraha kättesaamiseks.