Dmitri Polonski juhitud jõuk sai skeemi järgi esimesel korral ligi miljon salasigaretti ning peitis need kaasosalise Kaido Kalmi transpordiettevõttele kuulunud külmhaagise lae- ja põrandakonstruktsioonidesse. Sealt edasi toodi sigaretid muretult esmalt Põtalova tollipunkti kaudu Lätti ning Ikla kaudu juba Tallinna, kirjutab Eesti Päevaleht.

Sigarettide Tallinnast edasiviimiseks vahetas Kalm autojuhti ning leidis uueks abiliseks oma ettevõtte mehe Urmas Lembergi, kellele ta väikse lisaotsa eest ka eraldi tasu pakkus. Edasiviimisega sai Lember ka igati edukalt hakkama, sõites Paldiski sadama kaudu Stockholmi, kus Heiki Kanistik müüs sigaretid umbes 600 000 Rootsi krooni eest edasi.

Kuigi ilma ühegi maksumärgistuseta sigaretid kandsid Prince’i kaubamärki, siis tegelikult oli tegemist Venemaal illegaalses tehases valmistatud võltsingutega. “Arvestades sigarettide koguseid pidi nende tootmiseks olema vähemalt kaks tonni suitsetamistubakat, sigarettide liin, pakendamismasin ja kiletamismasin. Seega võis tegemist olla pikemat aega tegutsenud või tegutsema mõeldud tootmisega,” rääkis meestele süüdistuse esitanud Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling.

Saanud esimesel korral ilma raskusteta sujunud ettevõtmisest indu, asusid mehed juba napp kuu aega hiljem uue laadungiga proovima. Ka siis peideti ligi miljon sigaretti sama haagise peidikutesse. Kõik sujus taas ladusalt, ent ainult kuni hetkeni, mil Lember soovis Paldiski sadamas laeva peale minna. Nimelt äratas tollitöötajates huvi, miks veetakse Norrasse kaminapuid just külmhaagises. Haagise kontrollimisel leiti ka põhjus — salakaup.

Prokurör esitas süüdistuse nende kahe juhtumi põhjal, kuid sama skeem võis töötada pikemat aega.

Kuigi ketti kuulus kümmekond meest, karistas kohus kokkuleppe korras viit osalist. Väidetav ninamees Dmitri Polonski sai kokku kolm aastat ja kuus kuud vangistust kolme-aastase katseajaga ning lisaks 350 000-kroonise rahalise karistuse. “Polonski oli kursis kõigi detailidega, tema organiseeris ja koordineeris kogu vedu,” lausus Väling. Sama karistusega pidi leppima ka neli Polonski kaaslast.

Kahe miljoni sigareti ehk 5000 ploki suurust salakaupa nimetas prokurör Kadri Väling Eesti mastaabis suureks koguseks. “Ajal, mil maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakond tööd alles alustas, leiti ka suuremaid koguseid. Kuid viimaste aastate lõikes on see arv märkimisväärne,” ütles Väling. Lisaks rõhutas prokurör, et tegemist oli võltsitud sigarettidega, mitte pelgalt märgistamata suitsudega.

Lisaks salakaubaveole süüdistas Väling mehi varifirma OÜ Hiiu Repro asutamises ning selle kaudu võltsarvete esitamises ettevõttele OÜ Viljavedaja, mis kasutas neid arveid MTA-le käibedeklaratsioonide esitamisel. Seetõttu jäi riigil OÜ-lt Viljavedaja saamata pea 650 000 krooni, mis nüüdseks on ära makstud.