Süüdistuse kohaselt juhtis Uudo Tikk sõidukit Toyota Carina olles alkoholijoobes. Kriminaalasja materjalidest nähtub, et mees tabati autoroolis joobes selle aasta 13. mail kell 15:40 Tartus Ravila ja Betooni tänavate ristmikul, 5. juunil kell 20:22 Tallinn-Tartu-Luhamaa maantee 193. kilomeetril ning 13. juulil kell 17:01 Tartus Riia tänaval, kus mees sõitis autoga tagant otsa ees liikumist alustanud sõiduautole Seat Ibiza.

Lõuna prefektuuri politseimajor Alvar Pähkel ütles, et joobnuna autot juhtinud mehe tabamisele aitasid märkimisväärselt kaasa terase silmaga kaaslinlased. „Olgugi, et teadmine võimalikust purjus autojuhist kellelegi rõõmu ei tee, on positiivne inimeste aktiivsus ohtlikest juhtidest teada andmisel,“ rääkis politseijuht. Ta selgitas, et mõlemal juhul, kui mees püüdis joobnuna sõitu minna, andsid pealtnägijad sellest häirekeskusele teada ning meest kontrollima läinud patrull sai ta kiirelt omakorda juhtimiselt kõrvaldada.

„Tegemist on varem karistamata inimesega, kes kasutas oma sõitudeks isale kuuluvat autot,“ kommenteeris kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna Ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Jüri Vissak.

Prokurör sõnas, et seadus võimaldab kohtul süüteo toimepanemise vahend konfiskeerida isegi sel juhul, kui see kuulub kolmandale isikule. „Kui inimene paneb järjest uusi süütegusid toime, siis olen seisukohal, et see ei tohi näpuga viibutamisega lõppeda,“ seletas abiprokurör Jüri Vissak, miks ta nõudis kohtusaalis süüdistatavale vangistust ja mehe isalt auto konfiskeerimist.

Kohus tutvus kriminaalasja materjalidega ning nõustus prokuröri poolt küsitud karistusmääraga. 15. juulil tunnistas Tartu maakohus Uudo Tiku süüdi ning määras talle karistuseks aasta ja neli kuud vangistust, millest kohesele ära kandmisele kuulub üks kuu. Ülejäänud karistuse osa ei pöörata täitmisele, kui Uudo Tikk ei pane aasta ja nelja kuu pikkuse katseaja jooksul uut kuritegu täites käitumiskontrolli nõudeid. Lisaks sellele võetakse mehelt aastaks ja neljaks kuuks ära juhtimisõigus ning arestitakse konfiskeerimise tagamiseks Tiku isale kuuluv sõiduauto Toyota Carina.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viis läbi Tartu politsei. Prokuratuur saatis kriminaalasja kohtusse kokkuleppemenetluse korras. Kohtuotsus ei ole veel jõustunud.

Tänavu on politsei Eesti teedelt tabanud üle 4200 alkoholi tarvitanud autojuhi, kellest enam kui 1700 joove oli sedavõrd suur, et nende suhtes alustati kriminaalmenetlust.