Täna hommikul arutas Tallinna ringkonnakohus Tapa väeosast kuude kaupa relvaosasid smugeldanud meeste vahistamismääruseid ning leidis, et nad tuleb vahi alla jätta.

"Sarnaselt prokuratuurile ja esimese astme kohtule leidis ka ringkonnakohus täna, et kahtlustatavate vahistamine on põhjendatud. Kohtu hinnangul võivad kahtlustatavad jätkata vabaduses viibides relvadega seotud kuritegude toimepanemist," selgitas riigiprokurör Laura Vaik.

Tapa väeosas relvade hoolduse ja remondi eest hoolitsev nooremveebel Rauno Udeküll ning tema kaks kahtlustatavat kaasosalist Raivo Olev ja Martin Tanning vahistati umbes kuu aja eest juuni teisel nädalal.

Mehed vahistati, sest neid kahtlustatakse osaluses ulatuslikus relvaäris, mille käigus viidi väeosa territooriumilt välja relvaosi. Kokku on kriminaalasja segatud kuus meest.

Vahistamise vaidlustas neist kaks ehk Udeküll ja Olev. Tanning vahistamist edasi ei kaevanud. Seega on endiselt kokku kolm meest vahi all ja kolm vabaduses.

Kaitsevägi ise nimetas eelmise nädala Eesti Päevalehes ilmunud artiklis pikka aega kestnud relvaäri üksikjuhtumiks. „Kaitsevägi teeb uurimisasutustega igakülgset koostööd, et kõik asjaolud välja selgitada,” kommenteeris juhtumit kaitseväe peastaabi pressijaoskonna ülem Arvo Jõesalu.

„Teeme sellest kindlasti omad järeldused, et taolisi intsidente edaspidi veelgi paremini vältida.” Ta kinnitas, et relvalattu igaüks tööle ei saa, seadusrikkumiste ennetamiseks kontrollitakse koostöös teiste riigiasutustega põhjalikult teenistujate tausta ning nõutakse neilt seaduskuulekat ja kaitseväelist käitumist. „Nõuetele vastav käitumine algab eelkõige inimesest endast. Siinkohal ongi tähtis õigeaegne reageerimine ja koostöö uurimisorganitega,” rõhutas Jõesalu.

Kaitsepolitsei büroojuhi Tõnu Miilvee sõnul pakub relvade, relvaosade, laskevõime taastamise jms must äri julgeolekuasutusele kindlasti huvi. „Aastatepikkuse töö tulemusena oleme eri aastatel kõrvaldanud ebaseaduslikust käibest kilodes ja tonnides mõõdetava koguse lõhkeainet,” selgitas ta.

Rohkem infot kriminaalasja kohta ei jagata. Kriminaalmenetlust korraldab kaitsepolitseiamet ja juhib riigiprokuratuur.