Kaitsepolitsei ei soovi endiselt selgitada, miks Dressen vanglast ära viidi. Kidakeelseks jääb ka prokuratuur.

„Praegu saan kinnitada, et Aleksei Dresseni suhtes ega temaga seonduvalt ei ole alustatud uusi kriminaalasju,” ütleb juhtiv riigiprokurör Steven-Hristo Evestus. „Menetlustoimingud viidi läbi hoopis teise kriminaalasja raames, kuid sisulisi asjaolusid ei ole tänasel päeval võimalik menetlustaktikalistel kaalutlustel avaldada.”

Siinkohal võib muidugi spekuleerida, kas Dressen hakkas äkki vanglas lobisema ja avaldas riigisaladuse nii, nagu juhtus kapo endise töötaja Indrek Põdraga. Kuid on ka variant, et Dressen kutsuti vaibale hoopis Uno Puusepa juhtumi asjus. Mäletatavasti teatas pensionile jäänud ja Venemaale pagenud endine kapo töötaja Puusepp möödunud aasta lõpus Vene televisioonis, et tegi aastaid koostööd FSB-ga. Pole välistatud, et just selle juhtumi raames avatud kriminaalasjas sooviti üle kuulata ka Dressen.

Spekulatsioonid, et Dressen vahetatakse kellegi vastu välja, said alguse esmaspäeval, kui Vene Delfiga võttis ühendust üks Tartu vangla kinnipeetav. Just tema teatas Dresseni vanglast minema viimisest. Vang kirjeldas, et kõik kongis olevad Dresseni isiklikud asjad pandi kokku ja ta viidi politseiautoga minema.

Ka meedia on spekuleerinud, et mullu Eesti piiril röövitud ja praegu Moskva Lefortovo vanglas hoitav kaitsepolitsei ametnik Eston Kohver võidakse kellegi vastu välja vahetada. Üks võimalus olekski Aleksei Dressen. Pole välistatud, et tulevikus lähebki nii, aga praegu on see välistatud – enne kui Venemaa pole Kohveri üle kohut mõistnud, ei toimu nagunii midagi.

Harju maakohus tunnistas Aleksei Dresseni 2012. aasta 3. juulil süüdi riigireetmises ja asutusesisese teabe edastamises ning karistas teda 16-aastase vangistusega.