Kuritegeliku ühenduse organiseerimises ja juhtimises süüdistab riigiprokuratuur kunagist kaitsepolitseitöötajat ja Ida prefekti ülesannetes olnud Aare Vainut (43) ning ühendusse kuulumises Helari Tamme (24), Jaanus Keremit (29) ja Siim Silgut (27). Lisaks eelmistele astuvad kohtu ette Peeter Eliste, Andres Kruve, Ursel Paap, Kaarel Jõulu, Martin Kalle, Taavi Tuulsalu ja Siim Susi.

Maksu- ja tolliameti uurimisosakond käivitas kriminaaluurimise, kui möödunud aasta septembris peeti Tallinna Vanasadamas kinni Rootsist saabunud veok, millest leiti 42 kasti ehk 181,44 kilo huuletubakat. Sama aasta detsembris sai MTA kätte veel ühe 668-kilose huuletubaka saadetise.

Kriminaaluurimine tuvastas, et süüdistatavad toimetasid 2015. aasta maist kuni tänavu aprillini Stockholmi lähedal asuvast Odeni tehasest Eestisse üle 1,5 tonni huuletubakat. Süüdistuse järgi organiseerisid mehed huuletubaka transpordi Eestisse ja müüsid selle siin edasimüüjatele, kes müüsid selle omakorda edasi järgmistele edasimüüjatele ja lõpptarbijatele.

Süüdistus märkis, et huuletubakat toodi Eestisse tavaliselt ligi 400 kilo korraga ning paarinädalaste vahedega, kirjutab ERRi uudisteportaal.

Huuletubaka pakk maksis Rootsist ostes umbes kaks eurot ning müüdi Eestis lõpptarbijale hinnaga 4–5 eurot pakk.

Selliste keelatud toodete käitlemise eest võib karistada väärteokorras rahatrahviga kuni 1200 eurot või suure koguse puhul kriminaalkorras kuni viieaastase vangistusega.