Riigikohtu esimees Priit Pikamäe algatas mullu 13. novembril distsiplinaarmenetluse riigikohtu kriminaalkolleegiumisse kuuluva kohtuniku Lea Kivi suhtes kohtute seaduse alusel seoses vääritu teo toimepanemisega.

Distsiplinaarsüüdistuses märgitakse, et 6. novembril 2013. aastal sai riigikohtu esimehele teatavaks, et Kivi suhtes on päev varem jõustunud otsus, millega teda karistati politsei poolt rahatrahviga lubatud alkoholi piirmäära ületamise eest mootorsõiduki juhtimisel.

Politsei otsuse kohaselt juhtis Kivi 22. septembril 2013. aastal kella 10.39 ajal mootorsõidukit Tartus, Lai tänav 6 asuva maja juures.

Politseipatrulli kontrollimisel selgus, et Kivi väljahingatavas õhus oli alkoholi üle lubatud piirmäära (0,3 mg/l). Sellega pani Kivi toime väärteo, juhtides mootorsõidukit seisundis, kus alkoholisisaldus tema ühes liitris väljahingatavas õhus oli rohkem, kui seadusega lubatud määr ette näeb.

„Kohtunik kui sõltumatu kohtuvõimu esindaja, kes vastutab kogu oma tegevusega õigusriigi põhimõtete realiseerimise eest, peab hoidma kohtunikkonna ausameelsuse mainet, ta on eeskujuks seaduskuulekuses ja õiguskorrast kinnipidamisel, ta käitub korrektselt ja väldib tegevust, mis võib heita varju professioonile ja õigusemõistmisele. Kivi eksis nimetatud eetikanõuete vastu,“ seisab riigikohtu distsiplinaarkolleegiumi otsuses.

Ühtlasi rikkus Kivi kohtute seaduses sätestatud kohtuniku kohustust käituda laitmatult ka väljaspool teenistust, hoidudes tegudest, mis kahjustavad kohtu mainet.

Kivi poolt 12. novembril 2013. aastal riigikohtu esimehele antud kirjaliku selgituse kohaselt manustas ta vahetult enne rooli asumist Gruusiast töövisiidilt kingituseks saadud ravimtaimede leotist. Ta kahetseb, et ei olnud piisavalt hoolikas ja ettevaatlik ning ei kontrollinud, kuidas ravimtaimede leotis organismile mõjub ja et see on valmistatud alkoholi baasil.

Kivi leiab, et ta ei pannud väärtegu toime tahtlikult, vaid tegemist oli kergemeelsusega, sest ta uskus ravimtaimede leotise kinkijaid, kes nimetasid seda jooki tervisejoogiks. Ta palus rikkumise hindamisel arvestada, et ta ei ole riigikohtus töötamise ajal pannud toime ühtegi üleastumist.

Otsuse resolutsioonis mõistetakse riigikohtu kohtunik Lea Kivi süüdi vääritu teo toimepanemises ja määrata talle distsiplinaarkaristuseks noomitus.