Kohus leidis, et riigiprokurör Triin Bergmanni taotlus kohtukoosseis taandada on alusetu ja ei kuulu rahuldamisele, sest mingit põhjust kohut erapoolikus suhtumises süüdistada ei ole, teatas Harju maakohtu pressiesindaja.

Eelmise riigiprokuröri Laura Feldmanise taandamise põhjus oli selles, et prokurör rikkus võrdse kohtlemise printsiipi. Kohus juhtis sellele probleemile tähelepanu, seega soovib kohus olla objektiivne.

Kuigi prokurör järeldas oma taandamistaotluses, et kohus on juba ette otsustanud jätta tõenditena kõrvale ütlused neilt tunnistajatelt, kelle suhtes kriminaalmenetlus enne kohtulikku menetlust lõpetati, ei saa sellist järeldust teha.

Kuni kaitsja Aadu Lubergi taotluseni prokurör Laura Feldmanise taandamiseks kohus ei teadnud, et osa tunnistajaid oli kriminaalmenetluse käigus tunnistatud kahtlustatavateks. Kohus märkis Feldmanise taandamise määruses, et kuue isiku tunnistajana ülekuulamise lubamist või keelamist saab menetluse objektiivsuse huvides otsustada alles kohtuistungil nii kaitsjate kui prokuröri osalusel.

Lisaks märkis kohus, et eelmisel kohtuistungil 29. oktoobril 2007 ei soovinud prokurör esitada taotlust kohtukoosseisu taandamiseks, vaid soovis osaliselt avaldada süüdistusakti. Kuna puudus kaks süüdistatavat, ei olnud kaitsjad sellega nõus. Taandamistaotlus esitati eile, 15. novembril, samas pole 29. oktoobrist kuni 15. novembrini uusi asjaolusid saabunud.

Kohtu määrus ei ole edasikaevatav. Järgmine istung toimub 5. märtsil 2008.

Riigiprokurör Triin Bergmann taotles eile kohtunik Lõõniku ja kahe rahvakohtuniku taandamist antud protsessist, põhjendades seda kohtukoosseisu erapooliku suhtumisega.

Riigiprokuratuur süüdistab endist veterinaar- ja toiduameti (VTA) peadirektori asetäitjat Vladimir Razumovskit ligi 300 000 krooni altkäemaksu võtmises.

Kaitsepolitsei tegi eeluurimisel kindlaks, et Vladimir Razumovski nõudis oma venna ja ühe ekspediteerimisteenust pakkuva firma töötaja kaudu korduvalt külmutatud kala Venemaale ja Ukrainasse eksportivatelt firmadelt altkäemaksu termosvagunite kasutamise eest. Külmutatud kala vedamine termosvagunitega oli vastuolus õigusaktidega.

Võimaluse eest transportida kaupasid külmvagunite asemel termosvagunites nõudis süüdistatav altkäemaksu summas 100 USD Venemaale ja 200 USD Ukrainasse minevate vagunite eest.

Lisaks endisele VTA peadirektori asetäitjale, keda süüdistatakse altkäemaksu nõudmises, peavad kohtu ette astuma üheksa eraisikut, kellest kahte süüdistatakse altkäemaksu vahendamises ja seitset altkäemaksu andmises. Samuti süüdistatakse kuut äriühingut altkäemaksu andmises.