Päästeõppuse eesmärgiks on eri osapoolte sujuva koostegutsemise harjutamine ja Rakvere Lihakombinaadi personali parema ettevalmistuse tagamine suurema õnnetuse korral. Päästeõppusi on Rakvere Lihakombinaat läbi viinud juba aastast 2002, teatas ettevõte.

Rakvere Lihakombinaadi juhatuse esimehe Anne Mere sõnul on oluline meeskonna väga hea ettevalmistus nii heades kui ka halbades olukordades.

"Nii suures ettevõttes, nagu seda on Rakvere Lihakombinaat, on kasutusel erinevaid kergestisüttivaid materjale ja äärmiselt vajalik on nende ainete käsitlemise oskus just ekstreemsetes olukordades," selgitas ta.

"Suurõppus koostöös Ida-Eesti päästeameti ja häirekeskusega aitab meil lihvida oma personali oskusi tegutsemiseks keerulistes olukordades, kuid parendab ka koostööd professionaalsete päästjatega," lisas Mere.

Suurõppuse kohaselt toimus päevasel ajal Rakvere Lihakombinaadi vastrenoveeritud katlamajas gaasiplahvatus, mille tagajärjel süttis gaasikatlast umbes 10 meetri kaugusel olev kuuma loomse rasva mahuti. Mahutis olev tuline rasv valgus maha, mille tagajärjel tekkis umbes 150 ruutmeetrine põlenguala. Päästeõppus keskendus tulekolde kustutamisele ning töötajate evakueerimisele katlamajast.

Ida-Eesti päästekeskuse korrapidamise büroo vanemoperatiivkorrapidaja Tom Leesnurme sõnul on väga tervitatav kui suurettevõtted korraldavad ulatuslikke päästeõppusi, et operatiivselt ja oskuslikult tegutseda suurõnnetuste korral.

"Täna toimunud päästeõppuse ettevalmistus ja läbiviimine sujus tõrgeteta ja plaanipäraselt. Väga hea on see, et päästjad said harjutada vahtkustutustehnikat ja taktikat. Nii suures mahus pole siinkandis sellist harjutust läbi viidud. Õppuse teine aspekt on koostöö suurettevõtete erinevate struktuuriüksustega. Õppuse käigus selgus, et suuri põhimõttelisi vigu ei teinud kumbki õppusel osalenud pool, kuid see ei tähenda, et õppusel midagi õppida polnud. Tähelepanekuid, mida edaspidistel tegevustel kasutada saab, tehti mitmeid," rääkis ta.