Kui Harju maakohus määras Elistele aprilli lõpus 224 euro suuruse rahalise karistuse, siis kolmapäeval Tallinna ringkonnakohtus arutlusele tulevas apellatsioonkaebuses taotleb Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokurör Kadri Väling rahalise karistuse suurendamist. Apellatsioonkaebuse esitas ka Eliste kaitsja vandeadvokaat Aadu Luberg, leides, et Eliste tuleks õigeks mõista, vahendab BNS.

Harju maakohus tunnistas 28. aprillil Eliste (69) süüdi mõjuvõimuga kauplemises ja määras talle rahalise karistusena 70 päevamäära ehk 224 eurot, ka konfiskeeritakse Elistelt 100 000 krooni. Eliste peab tasuma riigituludesse sundraha 417,03 eurot ja koopiakulud.

Eliste kohtuprotsess algas 21. märtsil, kui Eliste ei tunnistanud end mõjuvõimuga kauplemises süüdi. Elistet süüdistati selles, et ta sai ajavahemikul 2008. aasta novembrist kuni tunamullu märtsini isikult rahalist toetust enda juhitavale MTÜ-le Laulu- ja Liikumisstuudio Mariel.

Süüdistuse järgi lubas Eliste vastutasuna saada Tallinnas Pirital asuva kinnistu detailplaneeringu eskiisi jaoks kirjaliku kooskõlastuse, mis ei ole vastavuses sama kinnistu kohta tehtud linnaosa halduskogu otsusega. Selleks kohtus Eliste tunamullu juunis Pirita linnaosa vanemaga ja üritas veenda teda kinnistu detailplaneeringule kooskõlastust andma.

Kokku sai Eliste enda juhitava mittetulundusühingu pangaarvele korruptiivset tulu 111 000 krooni, seisab süüdistuses.

Elistele esitati süüdistus karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb mõjuvõimuga kauplemist. Sellise kuriteo eest näeb seadus karistusena ette rahalise karistuse või kuni kolme-aastase vangistuse.

MTÜ Laulu- ja Liikumisstuudio Mariel suhtes lõpetas prokuratuur mullu oktoobris kriminaalmenetluse, kuna kahtlustatava süü ei olnud suur. Prokuratuur pani kahtlustatavale kohustuse tasuda riigituludesse 10 000 krooni, mis on praeguse seisuga tasutud.

Elistega seotud MTÜ-le 100 000 krooni andnud kinnisvaramaakler Aili Asavi on hiljem nimetanud makstud summat laenuks ning nõudis seda kohtu kaudu Elistelt tagasi. Eliste Asavi nõuet ei tunnista, samas leidis kohus, et Eliste siiski on Asavile võlgu ja peab kohustuse tasuma.