Prokurör esitas apellatsioonkaebuse Tartu ringkonnakohtusse teisipäeval, taotledes Kaziksi süüdimõistmist mõrvas kaudsete tõendite alusel, kirjutab BNS.

Tartu maakohus mõistis alaealise neiu mõrvas ja vägistamises süüdistatava Kaziksi õigeks 19. novembril. Kohus leidis, et 46-aastane Kaziks tuleb õigeks mõista süü tõendamatuse tõttu.

Prokurör tugines süüdistuse tõendamisel Kaziksi suhtes varem tehtud kohtuotsustele, tunnistajate kaudsetele ütlustele ja süüdistatava varasema kuritegeliku käitumise mustrile.

Kohtu hinnangul jäi Kaziksile esitatud süüdistus üldistavale tasemele ega ei olnud küllaldane süüdimõistva kohtuotsuse tegemiseks. Kui Kaziksi varasemate tõendatud kuritegude muster on kohtule teada, siis antud kriminaalasja kuriteomustri kohta puudub tõendusmaterjal, märkis kohus.

"Kriminaalasjas ei ole teada kuriteo toimepanemise viisi kirjeldus ega see, kas selle on toime pannud süüdistatav. Samuti ei ole teada, mis juhtus kannatanuga. Ainus teadaolev fakt on see, et kannatanu on alates 15. veebruarist 2006 kadunud. Tunnistaja ütlustega on tõendatud, et kannatanut nähti viimati 14. veebruaril 2006 Tartu bussijaamas, kuid ei ole teada isegi see, kas ta istus Elvasse sõitvale bussile," märkis kohus.

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistab Guntars Kaziksit 2006. aasta veebruaris teadmata kadunuks jäänud 17-aastase Reili Huigi vägistamises ja mõrvas. Neiu jäi kadunuks, kui suundus õhtusel ajal Tartust bussiga süüdistatavaga kokkulepitud kohta, et tutvuda viimase olematu viieaastase lapsega, kes Kaziksi valeväidete järgi vajas töövälisel ajal lapsehoidjat.

Kuigi kannatanu surnukeha ei ole leitud, esitas prokuratuur Kaziksile süüdistuse kaudsete tõendite alusel. Süüdistuse järgi meelitas Kaziks alaealise tütarlapse talvisel ajal eelnevalt planeeritud kõrvalisse kohta, kus astus viimasega tahte vastaselt sugulisse vahekorda ning hiljem tappis kannatanu toimepandud kuriteo varjamiseks.

Esialgne vägistamissüüdistus oli Kaziksile esitatud alaealise vägistamises. Lõuna ringkonnaprokuröri Toomas Liiva hinnangul ei leidnud aga kohtus tõendamist see, et Kaziks oleks kuritegu toime pannes olnud teadlik kannatanu alaealisusest. Seetõttu taotles prokurör kohtuvaidluses süüdistatava süüdi tunnistamist vägistamises.

Politsei võttis Kaziksi mitmeks kuuks vahi alla ja otsis Hellenurme ümbruskonna põhjalikult läbi. Paraku jäi Huik leidmata. Kaziks keeldus oma seotust kuriteoga tunnistamast ja politsei oli sunnitud mehe süütõendite puudumisel vabadusse laskma.

2010. aasta sügisel mõistis kohus Kaziksi süüdi Tallinna-Tartu ja Tallinna-Pärnu maanteel üksinda hääletanud nelja noore neiu vägistamises. Ta sai karistuseks 15 aasta pikkuse vangistuse. Selleks ajaks oli Pärnust pärit Kaziks kolinud Lõuna-Eestist Tallinna.