Eeluurimisel kogutud andmeil hakkas 32-aastane Aleksandr 2012. aasta suvel Tallinnas ja Harjumaal tegelema kiirlaenu- ja järelmaksupettustega. Sarnaste skeemidega teenisid alates 2013. aasta suvest raha ka 32-aastane Vitas ja 33-aastane Tengiz. 2014. aastal asusid nad tegutsema üheskoos üle Eesti ja kaasasid kuritegude korraldamisse veel üle kümne inimese, teatas Põhja ringkonnaprokuratuur.

Süüdistuse kohaselt kasutati kelmustes ära inimesi, kes tulevad raskesti majanduslikult toime, on vaimse puudega või sotsiaalselt ebaküpsed. Neile pakuti võimalust kergesti raha teenida või tööle saada. Selle eest pidid inimesed andma süüdistatavate kätte oma ID-kaardi ja pangakaardi koos paroolidega, vajadusel aitasid süüdistatavad neil uued dokumendid vormistada ja pangakonto avada. Seejärel sõlmiti nende inimeste nimel interneti teel kiirlaenulepinguid ja osteti järelmaksuga kaupa. Teise skeemi järgi viisid süüdistavad inimese poodi ja lasid tal osta järelmaksuga kaupa, mille nad võtsid kohe enda kätte.

Põhja ringkonnaprokurör Diana Helila ütles, et süüdistuse kohaselt tekitati laenufirmadele ja järelmaksuga kaupa müüvatele ettevõtetele kolme aasta jooksul üle 200 000 euro kahju ja selleks kasutati ära 46 inimest. "Lisaks ootavad enam kui 20 ärakasutatud inimesega seotud juhtumid veel kohtusse saatmist, nii et kogukahju võib ulatuda 300 000 euroni," lisas prokurör.

Põhja prefektuuri politseinikud pidasid peamised kuritegudes kahtlustatavad kinni eelmise aasta märtsi alguses. Kohus võttis kuus kahtlustatavat prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Prokurör Diana Helila selgitas, et süüdistuse kohaselt oli kõigil 15 inimesel kuritegelikus ühenduses oma kindel roll. Aleksandr ja Vitas vormistasid ärakasutatud inimeste nimel internetis laenu- ja järelmaksudokumente. Juri (26), Ramis (30), Aleksei (28), Roman (36), Konstantin (28), Ruslan (31), ning teine Aleksandr (29) otsisid ärakasutamiseks sobivaid inimesi ja ajasid nendega asju. Samuti võtsid nad vajadusel sularahaautomaatidest raha välja või suhtlesid kulleritega ja tõid pakiautomaatidest kaupa. Tengiz jälgis, et asjaajamine sujuks ja valis vajadusel kaupa.

Meelis (50) ja Kristo (42) tegelesid vajadusel tõlkimisega ja ärakasutatud inimeste juhendamisega, sest kõik inimesed ei osanud vene keelt. Samuti võtsid nad eestikeelsete klientidena esinedes vastu laenufirmade kõnesid. Kui ärakasutatud inimene oli naissoost, siis vastasid kõnedele ning suhtlesid kulleritega Svetlana (34), Kristina (26) ja Darja (33).

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juhi Roger Kummi sõnul tegid kelmuste grupi uurijad kuritegeliku ühenduse paljastamiseks ja tõendite kogusemiseks järjekindlat tööd üle poole aasta. "Meie jaoks oli tegemist väga olulise kuritegeliku keti lõhkumisega, kas või seepärast, et hoida tulevikus ära teisi võimalikke ohvreid, keda süüdistatavad ära kasutasid ja kelle arvelt rikastusid. Suur osa kinnipeetutest on varem nii raskete isikuvastaste kui ka varavastaste kuritegude eest karistatud, mis näitab selgelt grupi retsidiivsust ja seda, et nad võivad oma kuritegelikku teed jätkata. Sarnase skeemiga on süüdimõistetud kaks kuritegelikku gruppi nii Lõuna-Eestis kui ka Harjumaal."

Kinnipidamise ja läbiotsimise käigus võtsid politseinikud kahtlustatavatelt ära 12 sõiduautot, suurel hulgal kodutehnikat, sularaha ning muud tõenäoliselt kuritegelikul teel soetatud vara. Kohtumäärusega on konfiskeerimise tagamiseks arestitud ka kinnisvara.

Kriminaalasja eeluurimise viis läbi Põhja prefektuuri raskete kuritegude talitus ja menetlust juhtis Põhja ringkonnaprokuratuur.