Smirnovile mõisteti nelja aasta ja viie kuu pikkune vangistus, kuid koos talle varasema otsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma kuueaastase vangistuse, mille kandmist arvestatakse 30. juulist 2014.

Smirnovilt konfiskeeriti ka sularaha 1175 eurot ja 2250 Vene rubla ning mõisteti temalt süüteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks 580 eurot.

Tšaštšinile mõisteti nelja-aastane vangistus, kuid koos talle varasema otsusega mõistetud karistuse ärakandmata osaga peab ta kandma kaheksa aastat, kaks kuud ja kaheksa päeva vangistust, mille kandmist arvestatakse 30. juulist 2014.

Melnikovile mõisteti karistuseks kolm aastat ja kolm kuud vangistust, mille hulka arvatakse eelvangistuses juba viibitud kaks kuud ja 17 päeva. Ülejäänud vangistus mõisteti talle kolmeaastase katseajaga, mil ta peab alluma kriminaalhoolduse kontrollnõuetele. Muuhulgas ei tohi Melnikov katseajal omada ega tarvitada narkootilisi või psühhotroopseid aineid.

Melnikovilt konfiskeeriti ka 435 eurot ja mõisteti välja süüteoga saadud vara konfiskeerimise asendamiseks 165 eurot.

Menetluskulude katteks peab Smirnov tasuma kokku 2633 eurot, Tšaštšin 3493 eurot ja Melnikov 1548 eurot.

Süüdistus

Lõuna ringkonnaprokuratuur süüdistas kolme Harjumaa meest amfetamiini käitlemises suures koguses.

Eelmise aasta juunis alustas Lõuna prefektuuri narkokuritegude talitus kriminaalmenetlust, kuna politseiametnikele laekus informatsiooni selle kohta, et grupp isikuid käitleb Tartus amfetamiini. Esitatud süüdistuse kohaselt omandas Sergei Smirnov ligi kaks kilo amfetamiini, mille ta peitis Tallinnas Lasnamäel Peterburi tee kõrval oleval tühermaal kivide alla. Kohtueelse menetluse käigus kogutud tõendid kinnitasid, et Smirnov käitles amfetamiini koos Tšaštšiniga, kes omakorda kaasas narkootilise aine käitlemisse Jevgeni Melnikovi. Kriminaalasja materjalidest selgub, et Melnikov oli rohkem ülesannete täitja rollis.

Süüdistuse kohaselt andis Melnikov 100 grammi amfetamiini edasi mehele (ta on ka kohtu poolt süüdi mõistetud), kes hoidis narkootilist ainet Tartumaal Ülenurme vallas asuval kinnistul. Narkokuritegude talituse politseiametnikud leidsid amfetamiini läbiotsimise käigus ja võtsid selle ära. Lõuna prefektuuri narkokuritegude talituse juht Kristjan Tommingase sõnul pidid mehed kilodega kauplemiseks enne oma usaldust tõestama väiksemate kogustega.

Melnikovi süüdistatakse mitmes amfetamiini käitlemise ja turustamise episoodis. Enne 300 grammi amfetamiini turustamist pidasid politseinikud mehe kinni ja võtsid narkootilise aine ära. Samal päeval leidsid politseiametnikud Lasnamäel tühermaal asuvast peidikust veel ligi pool kilo amfetamiini.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust juhtinud Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Tatjana Tamm on rahul menetluse tulemusega, kuna politseiametnikel õnnestus ligi kilo amfetamiini kätte saada. „Menetluse raames on tuvastatud, et amfetamiini käitlemisega on süüdistatavad saanud kolme peale kriminaalset tulu vähemalt 2400 eurot. Süüdistatavatelt on ära võetud kokku 1655 eurot ning prokuratuur taotles kohtus selle konfiskeerimist,“ lisas prokurör.

Melnikov vahistati kohtu loal eelmise aasta 30. juulil ning kolm kuud hiljem asendati vahistamine elektroonse valvega. Smirnov ja Tšaštšin vahistati kohtu loal eelmise aasta 1. augustil, mehed viibivad ka praegu vahi all. Kõik kolm süüdistatavat on varem mitmel korral kriminaalkorras karistatud.

Ringkonnaprokurör Tatjana Tamme sõnul lähtub prokuratuur karistuse nõudmisel peamiselt järgmistest asjaoludest: süüdistatava roll kuriteo toimepanemisel ning hiljem tema panus kuriteo avastamisse, lisaks veel antud ütluste usaldusväärsus ja teiste tõenditega kooskõlastus.