Põhja prefektuuri kriminaalbüroo juht Priit Pärkna rääkis tänasel pressikonverentsil, et Vladimir tabati oma ema juurest, kellelt oli varasemalt vanemlikud õigused ära võetud.

"Meil oli alust arvata, et ta võib õhtul minna ema juurde Õismäele. Jäime ootama ja kontrollima sinna maja juurde," ütles ta.

Kella 21 ajal tekkis olukord, kus kriminaalpolitseinikud nägid, et Vladimir tuligi ema juurde. Korteris oli ka ema elukaaslane.

Maja juures vahti pidanud erariides kriminaalpolitseinikud jagasid ülesanded omavahel ära. Üks läks maja taha, teine maja ette, et oleks võimalik planeerida Vladimiri täpne kinnipidamine suuremate jõududega.

Maja ette läinud politseinik läks kontrollima koridori, näiteks millised on uksed, juhuks kui peaks korterisse sisenema erimeetmeid kasutades.

Seejärel tekkis ootamatu olukord. Pärast koridori sisenemist sattus erariides politseinik vastamisi kolme isikuga - Vladimiri, tema ema ja viimase meessõbraga. Korteri uks oli avatud.

"Sel hetkel käitus politseinik täiesti korrektselt, andes korralduse poisile pikali minna. Poiss tegigi nii," rääkis Pärkna. Suhtlus käis vene keeles ja politseinik tutvustas end.

Politseinik läks seejärel käeraudu peale panema. "Mõnes mõttes juba teisi raudu, sest eelmised olid pooleks lõigatud vaheketiga Vladimiril ikka ümber randmete," ütles Pärkna.

Äkkitselt ründas Vladimiri ema alkojoobes elukaaslane politseinikku ja lükkas ta Vladimiri pealt eemale, mis andis ka Vladimirile uut hoogu ja ta ründas samuti.

Rüseluse käigus võttis Vladimir noa, lõi politseinikku mitmel korral. Politseinik sai vigastada jalast ja seljast.

Pärast seda poiss jooksis toast välja, kuid haavatud politseinik järgnes talle. Poiss soovis teda uuesti rünnata, mille peale politseinik võttis teenistusrelva ja tegi kaks lasku.

Seepeale jooksis Vladimir koridorist välja õue. Politseinik läks järgi, kuid tänaval ei söandanud enam tulirelva kasutada, kuna seal oli ka teisi inimesi. Vigastuste tõttu ei olnud tal ka võimalik poisile järgi joosta.

Poiss peeti südaöö paiku bussijaama lähistel kinni, bussiootepaviljonis. Ta oli otsinud üles oma sõbrad, kellega ta eelnevalt päeval koos oli olnud. Sõbrad teatasid kiirabisse, et neil on 16-aastane poiss, kellel on lasuvigastused.

Vladimiri ega ka politseiniku vigastused pole eluohtlikud.

Noor Vladimir vabanes juunikuus vanglast

Vaatamata oma noorele eale, on Vladimir juba staažikas kriminaal, keda on varemgi vägivallakuritegudes süüdi mõistetud.

Pärast vanglast vabanemist juunikuus pani ta toime veel ühe vägivallakuriteo ja ühe sõidukivarguse, mille eest ta pole veel karistada saanud.

Eilse intsidendi pärast lisandub veel üks menetlus vägivalla kasutamises võimuesindaja suhtes. Selle teo eest võib oodata kuni viie aasta pikkune vanglakaristus. Viimaste tegude osas andis Vladimir end politseile ise välja. Antud asjas on sama paragrahvi alusel kahtlustuse saanud ka Vladimiri ema meessõber, kes samuti politseinikku ründas.

Võimalik, et juhtumi uurimise käigus seoses lisandub teisigi kahtlusaluseid, kes näiteks aitasid Vladimiril end peita või politsei eest põgeneda.

"Tema nooruslikkus pole võrdeline kuritegude registriga, mis on märksa pikem," möönis Pärkna.

Vladimiri emalt olid võetud ära vanemlikud õigused ning poiss pidanuks elama Nõmme turvakodus, kuid põgenes sealt. "Perekonna taust on alkoholilembene, sellega on perekond läbi aegade politseile silma jäänud."

Kuigi emalt olid vanemlikud õigused ära võetud, suhtles ta ikkagi pojaga, kuid samas poiss tema juures ei elanud. Viimased paar nädalat elas Vladimir sisuliselt kuskil trepikodades.

Pärkna sõnul antakse kogu sellele juhtumile taktikaline hinnang politseinike käitumise osas.

"See protseduur, et politseiametnik läheb üksi kedagi kinni pidama, ei ole alati päris korrektne ja õige. Kriminaalpolitseinik sisenes koridori tegelikult selleks, et vaadata, millised uksed korteril on, kuid sattus kohe nende inimeste vastu. See, et ta reageeris, oli siiski õige käitumine. Ta pidi reageerima, sest põgenenud vahialune oli temast mõne meetri kaugusel," rääkis Pärkna.

Distsiplinaarjuurdlus peab välja selgitama ka selle, mis toimus Liivalaia tänava kohtumaja juures, kus Vladimir põgenes. "Oli see tähelepanematus või nad tuginesid asjaoludele, et poiss on end ise välja andnud. See käitumine ei saanud olla korrektne," leidi Pärkna.