Laupäeval, 18. veebruari õhtul kella 21 paiku sai häirekeskus teate, et Tartumaal ühe talumaja juures vehkis 27-aastane joobes mees relvataolise esemega oma endise elukaaslase suunas, ähvardas naist tapmisega ning tegi mitu lasku. Olukorda raskendas tõik, et ohtlike sündmuste keerises oli ka naise laps.

Kõrgeima kategooria väljakutse anti Tartu kiirreageerijatele, kes suundusid sündmuskohale koos patrullis olnud teenistuskoeraga Dexter. Kuuldes, et sündmust tuleb lahendama politsei, põgenes ähvardaja talumaja juurest ära. Sündmuskohalt avastas politsei padrunite kesti, mis esialgsel hinnangul võidi lasta ka tulirelvast. Olgugi, et mees oli lahkunud, püsis naisele ja lapsele endiselt suur oht. Seepärast tegi politsei taktikalise plaani, kuidas mees tagasi maja juurde saada ning ta võimalikult kiiresti ning ohutult kinni pidada. Peagi naasiski mees maja juurde sihtides üht politseinikku relvataolisest esemest. Kuna politseinike korraldustele ta ei allunud, kasutati tema kinnipidamiseks teenistuskoera.

Teenistuskoer Dexter haaras mehel säärest ning politseinikud pidasid mehe kinni. Koeralt pureda saanud mehele anti esmaabi. Politsei selgitas, et esialgsetel andmetel kasutas mees läbipuuritud toruga stardipüstolis paukpadruneid, kuid ümber ehitatud relva saanuks kasutada ka tulirelvana.

Juhtunu üksikasjade uurimiseks alustas politsei kriminaalmenetlust. Täna taotleb prokuratuur kuriteos kahtlustatava vahistamist, teatas PPA pressiesindaja Kerly Virk.

Tartu politseijaoskonna vanemkoerajuht Rauno Rammo ütles, et Dexter on peagi kaheaastaseks saav tegus teenistuskoer, kelle kaasabil on lahendatud mitmeid raskemaid väljakutseid. "Ohtlikke kurjategijaid on ta kinni pidanud varemgi. Lisaks ajanud edukalt mitmete otsitavate inimeste jälgi maastikul. Suur osa tema töövõitudest on aga need, kus koera kohalolu juba ennetavalt agressiivsed inimesed maha rahustab ja ohtlikud inimesed alistuma sunnib," kirjeldas Rammo.

Antud juhtumit analüüsides selgitas ta, et politseinik võidab väga väärtuslikke sekundeid, kui saab ohtlikus olukorras kasutada teenistuskoera. "Sekund või paar võib tunduda olematu ajana, kuid sellest piisab tähelepanu kõrvale juhtimiseks ja ohu tõrjumiseks. Teenistuskoerad on politseitöös väga olulisteks abilisteks," kinnitas Rammo.

Täna tegutsevad Tartus ja selle lähiümbruses viis teenistuskoera, kellele plaanitakse lähiajal saada lisa kolme koera näol.