„Nädala jagu kestnud pingsa menetlus- ja jälitustöö tulemusel pidasid keskkriminaalpolitsei töötajad Tallinnas kinni Nikolai Tarankovi tapmises kahtlustatava mehe,“ kinnitas riigiprokurör Vahur Verte Delfile.

Harju maakohus rahuldas laupäeval riigiprokuratuuri taotluse ning võttis kahtlustatava vahi alla.

Keskkriminaalpolitsei organiseeritud kuritegude büroo juhi Rene Kanniste sõnul pidasid Keskkriminaalpolitsei töötajad tapmises kahtlustatava kinni vahetult enne Nikolai Tarankovi matuseteenistust eelmisel neljapäeval.

Prokuratuur hetkel rohkem infot vahistatud mehe, tema suhete Tarankoviga ja muude detailide kohta rohkem ei jaga, teatas prokuratuuri pressiesindaja Martin Vallimäe Delfile.

14. septembril pärast kella 14 leiti Läänemaal 63-aastase Nikolai Tarankovi surnukeha. Eesti kuritegeliku maailma üks juhtkujusid Tarankov oli kirglik kalamees ja toona võis oletada, et ta tapetigi just ajal, kui ta oli kalale minemas või sealt tulemas.

Keskkriminaalpolitsei juhi Krista Aasa kinnitusel leiti peavigastusega surnukeha metsa alla kõrvalisse kohta pargitud autost.

Eesti Ekspress kirjutas Tarankovist viimati pikemalt 2014. aastal. Lehe sõnul elas toona 60. eluaastates Tarankov Kadriorus Poska tänava kortermajas. Mingit äritegevust tal äriregistri andmeil polnud. Küll aga võis siis Tarankovi nime leida poksiveteranide klubi nimekirjast.

Tarankov sündis Valgevenes Magiljovi oblastis ja kui ta 1973. aastal pärast sõjaväge Eestisse tuli, asus ta õppima Pärnu merekooli. Kuidas Tarankovist sai Eesti allilma juht, on küsimus, mille vastuseks ka kõige staažikamad operatiivtöötajad käsi laiutasid.

Tarankovi usaldati lehe väitel pimesi. Ja seda juba 1986.–1987. aastast, kui operatiivtöötajad kuulsid esimest korda kellestki sportlasest Tarankovist.

2003. aastaks oli Tarankov Eestis ainult korra tõsiselt politsei pihtide vahel olnud. 1993. aastal sai autopommi plahvatuses surma juveeliärimees Genrih Akopjan. Vormiliselt ärimehe turvamisega tegelenud Tarankov oli üks kahtlusaluseid.

Tarankov sängitati mulda eelmisel nädalal pärast Lasnamäel toimunud mälestusteenistust.