Laupäeva hilisõhtul tabasid korterigrupi uurijad Tallinnas asuvalt kalmistult kaks meest, keda seostatakse vargustega Pirital, Tabasalus ja teistes linnaäärsetes eramajade piirkondades. Paar päeva varem, möödunud kolmapäeval, saadi aga kätte staažikas varas, kes kahtlustuste kohaselt tegutses nüüd peaasjalikult kesklinnas.

Kinnipeetud 38-aastane Andres vabanes alles märtsi lõpus vanglast, kus ta kandis karistust varguste toime panemise eest. Laupäeval kinnipeetud 35-aastane Vadim on samuti varasemalt korduvalt varguste toimepanemise eest karistatud ning mees kandis vanglakaristust veel paari aasta eest. Kohus võttis kahtlustatavad prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Kinnipidamise ja läbiotsimise käigus leidsid politseinikud meeste valdusest arvatavalt kuritegelikul teel saadud kuldehteid, sularaha ja ka kulla sulatamiseks vajaliku seadme.

Põhja ringkonnaprokuröri Elle-Mai Vellingu sõnul viitavad seni kogutud tõendid sellele, et vargustes kahtlustatav Vadim oli oma käigud väga hästi planeerinud ja kõik üksikasjad läbi mõelnud. „Reeglina kasutati majja sisenemiseks terrassiust, mida oli kergem lõhkuda ning valiti aeg, kui pererahvast kodus ei ole,“ lisas Velling.

Selle aasta jooksul on Põhja prefektuuri kriminaalbüroo politseinikud pidanud kinni paarkümmend eluruumides korraldatud vargustes kahtlustatavat, keda iseloomustab professionaalne käekiri.

Põhja prefektuuri kriminaalbüroo teenistuse vanema Toomas Jervsoni sõnul on just suvine aeg korterivarastele tulutoovam, kuna inimesed liiguvad palju ringi ning on pikemalt kodust ära. „Varaste elu keerulisemaks tegemiseks tuleb alati kodust lahkudes sulgeda aknad ja uksed, tõmmata ette kardinad ning paluda kas või naabril enda elamisel silma peal hoida.

„Varaste peletamiseks võiks mõelda ka turvaseadmete investeerimisele – kas siis varustada majapidamine signalisatsiooni või kaameratega, kindlaks abiliseks valvurina on ka koer,“ selgitas Jervson ja lisas, et igast kahtlasest maja ümber luusivast võõrast või varguse faktist tuleb viivitamatult politseile teada anda.