Reisibussi juht, 39-aastane mees, oli reisijatega teel Tallinnast Tartusse, kui politseinikud ta kontrolliks peatasid, teatas Lääne prefektuur.

Kontrolli käigus tuvastati, et mees oli tarvitanud alkoholi. Tema suhtes algatati väärteomenetlus liiklusseaduse paragrahvi 224 lõige 2 alusel. See paragrahv ja lõige käib inimeste kohta, kelle ühes grammis veres on alkoholisisaldus 0,50–1,49 milligrammi või kelle ühes liitris väljahingatavas õhus on alkoholisisaldus 0,25–0,74 milligrammi. Sellise rikkumise eest karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut ehk 1200 eurot, arestiga või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni aastaks.

Bussis oli viis reisijat, kes viidi sihtkohta teise bussiga.

Paide välijuhi Valdur Mõttuse sõnul on olukord tõsine. „Tegemist on äärmiselt vastutustundetu teoga nii reisijate kui kaasliiklejate suhtes,“ sõnas Mõttus. „Õnneks keegi viga ei saanud ning politseinikel õnnestus juht liiklusest eemaldada.“

„Enne sõiduki rooli istumist tuleb veenduda, et alkohol on verest täielikult kadunud. See kehtib kõigi liikluses osalejate kohta. Bussiga reisides veenduge, et juht on kaine. Vastasel juhul keelduge sõidust ja teavitage kohe politseid,“ lisas Mõttus.

Täna hommikul kontrollisid politseinikud sõidukijuhtide tervislikku seisundit Järvamaa eri paigus. Kokku kontrolliti 841 juhti, kellest kuus olid hinnanud oma seisundit valesti. Neist neljal korral tuli alustada väärteomenetlust paragrahvi 224 lõige 2 alusel (alkoholisisaldus väljahingatavas õhus 0,25-074 milligrammi liitri kohta) ning kahel korral sama paragrahvi lõige 1 alusel.

Lõige 1 tähendab, et rikkujate ühes grammis veres on alkoholisisaldus 0,20–0,49 milligrammi või ühes liitris väljahingatavas õhus 0,10–0,24 milligrammi. Selle eest karistatakse rahatrahviga kuni 100 trahviühikut või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni pooleks aastaks.