25. septembril kell 2.06 teatati politseile, et Jõhvis Rakvere tänava Statoilis varastas politseivormis inimene kütust. Sündmusele reageerinud patrullid avastasid tagaotsitava sõiduki Volvo S40 Lüganuse alevikus. Peatumismärguandele sõiduk ei reageerinud, vaid jätkas liikumist Lääne-Virumaa suunas.

Põgenev sõiduk tegi mitmeid väga ohtlikke manöövreid, kiiruseületamine oli mõnel teelõigul kuni 80 kilomeetrit üle lubatud piirkiiruse. Sõidukile sõitis järele patrullauto, milles olnud politseinik otsustas teha kaks hoiatuslasku ja lasi seejärel läbi sõiduki esirehvi.

„Kuigi sõidukil oli esirehv purunenud ja juhtimine raskendatud, jätkas autojuht ohtlikku sõitu,“ sõnas Jõhvi patrullteenistuse vanem Kalle Kuusik.

Mõned minutid hiljem hakkas üks sõidukis olnud noormeestest sihtima relvataolise esemega politseisõiduki suunas.

„Politseiautot juhtinud ametnik võttis kiiruse maha ja jätkas jälitamist pikema distantsiga. Sadas vihma ja oli väga pime, mõistlik oli hoida vahemaad, et mitte provotseerida põgenevas autos olevaid inimesi panna toime mingeid rumalusi,“ rõhutas Kuusik.

Kella 2.40 paiku sõitis põgenev Volvo teelt välja kraavi. Politseinikud andsid korralduse meestel sõidukist väljuda, mida ei tehtud.

Politseinikud lähenesid peatunud sõidukile turvanõudeid järgides, kilpidega kaitstult. Sõidukit juhtis 15-aastane noormees, kaassõitjad olid 15- ja 17-aastane noormees.

„Juhtimisõiguseta sõidukijuhil puuduvad sõiduoskused ja –kogemused, mis tagaksid selle, et ta oleks liikluses ohutu. Kui oskamatusele sõidukit juhtida lisada veel juurde kiiruseületamine ja soov politseinike eest põgeneda, võib öelda, et tegemist on suure ohu allikaga,“ tõdes Kuusik. Põgenev sõiduk põhjustas mitu liiklusohtlikku olukorda, mis oleksid võinud lõppeda ülimalt traagiliselt, lisas ta.

Sõiduki läbiotsimisel leiti kanister kütusega, vana politseivorm ja õhupüss.