Politsei kavandab Eestis esmakordselt liiklejatelt kogutud ettepanekute põhjal planeeritud ööpäevaseid liiklustalguid. Selleks ootab politsei inimestelt nädala jooksul PPA Facebooki lehe ning e-posti teel ettepanekuid, millistes kohtades ja millist laadi liiklusjärelevalvet võiks 25. novembril teha.

PPA korrakaitsepolitsei juhi Joosep Kaasiku sõnul on liiklustalgute peamine idee kaasata liiklejad ohutuse üle mõtlema ning saada politseitöö jaoks teistlaadi sisendit. „Igapäevaselt on liiklusohutuse tagamise aluseks liiklusõnnetuste ohukaardid ning rikkumiste analüüsid. Liiklustalgutel saab aga igaüks meie töös kaasa rääkida ning koostame oma tööplaani vastavalt inimeste soovitatud kohtadele. Ühtlasi saab politsei väga hea ülevaate sellest, mis inimesi liikluses kõige enam häirib,“ rääkis Kaasik.

Tema sõnul näitab politsei liiklusliini kogemus, et Eesti inimeste tähelepanelikkus ning valmisolek ohutuse teemadel kaasa rääkida on üha kasvanud. "Tuhat korda kuus annavad inimesed meile teada mõnest konkreetsest sõidukist, mis liikluses probleeme tekitab ning võtame nende juhtidega ühendust. Liiklustalgutel kaasame inimesi mõtlema eelkõige kohtade võtmes, mis politsei enda analüüsidest välja ei tule," selgitas Kaasik.

Liiklustalgute idee pärineb Saksamaa ja Soome politseilt, kes on sarnaseid aktsioone varasemalt läbi viinud. Sakslased ootavad inimeste ettepanekuid kiirusemõõtmise kohta ning on kõige enam märgitud kohtades 48 tundi järjest. Soomlased teevad inimeste soovituste kohaselt planeeritud järelevalvet laiemalt ning on sarnaste operatsioonide käigus avastanud ka tagaotsitavaid, narkootikume ning ebaseaduslikke relvi.

Politsei saab oma töö planeerimiseks kasutada ettepanekuid, mis sisaldavad liiklusohu kirjeldust ning võimalikult täpset infot aja ja koha kohta, kus probleem kõige teravam. Tagasiside kaasa mõtlejatele antakse samas kanalis, mille kaudu ettepanek politseini jõudis.

25. novembri liiklustalgud on üle-eestilised ning osa võtavad kõikide prefektuuride politseinikud, korrakaitsepolitseiosakonna liiklusjärelevalvetalitus ning vabatahtlikud.

Ettepanekuid liiklusjärelevalve kohtade ja aegade osas oodatakse PPA Facebooki lehele fb.com/politseijapiirivalveamet või meiliaadressil liiklustalgud@politsei.ee.