Esialgsetel andmetel läksid noormehed pärast ühistegevusi telki ning üritasid ahju tuld teha. Teel haarasid poisid kaasa tehnilise piirituse, mida laagris kasutati priimuste süütamiseks. Samal ajal, kui 12-aastane poiss ahjuukse ees tuld jälgis, võttis 15-aastane noormees piirituse ning valas seda ülevalt ahju. Seejärel toimus plahvatus, kus 12-aastane poiss sai põletushaavu ning 15-aastasel poisil sai kõrv viga. Mõlemad noormehed toimetati Tallinna Lastehaiglasse, kust pärast arstiabi andmist lubati kodusele ravile 15-aastane poiss. Põletushaavu saanud noormees jäeti haiglaravile, ent tema elu ohus ei ole, teatas Ida prefektuur.

Rakvere politseijaoskonna ennetus- ja menetlustalituse juht Joel Alla tõdeb, et tegu on väga kahetsusväärse juhtumiga. „Süütevedelik ja muud piiritust sisaldavad vedelikud on tulega kokkupuutes väga ohtlik. Kui tule tegemise juures on lapsed, tuleb olla eriti hoolas,“ sõnas Alla. „Mul on väga kahju, et politsei korraldatud lastelaagris nii traagiline õnnetus juhtus. Me teeme omalt poolt kõik, et välja selgitada, kuidas lapsed tehnilise piirituse kätte said ning kus olid sel hetkel täiskasvanud.“

Lastelaager oli osa Rakvere politseijaoskonna projektist „Üheskoos turvalise tuleviku nimel“. Sel aastal oli projekt suunatud Tamsalu valla alaealistele, kes on rikkunud kooli sisekorra eeskirju, saadetud alaealiste komisjoni või osalenud avaliku korra rikkumistes. Samuti kaasati laagrisse õpilased, kes on silma paistnud hea käitumisega ning on teistele eeskujuks. Projekti eesmärk on läbi loengute ja ühistegevuste aidata kaasa laste sotsialiseermisele, usalduse tekkimisele ning õiguskuulekusele.

PPA sisekontroll algatas juhtumi kohta asutusesisese teenistusliku kontrolli, et selgitada välja õnnetuse täpsemad asjaolud.