Soodustuskelmuse kahtlustuse sai kokku kümme inimest. Kahtlustuse järgi on kelmuseskeemi peamine organiseerija Anti Tammeoks (37), kes oli kuni neljapäevani Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) nõukogu liige. Tema sai kahtlustuse soodustuskelmusele kihutamises ja kaasaaitamises. Kahtlustus puudutab tema tegevust enne sellele ametikohale asumist. Kelmuse täideviimises kahtlustatakse OÜ Nelitäht juhatuse liiget Mario Sootnat (49).

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts kutsus IRLi kuuluva Tammeoksa  EASi nõukogust tagasi. IRLi esindaja sõnul esitas Tammeoks avalduse erakonnast lahkumiseks.

Ülejäänud kaheksa kahtlustatavat on ettevõtjad, kes aitasid kohtueelse uurimise andmetel oma firmadega kaasa kelmuse teostamisele.

Kahtlustuse järgi taotles OÜ Nelitäht 2010. aastal EAS-ilt ja Keskkonnainvesteeringute Keskuselt (KIK) toetust jäätmete ümbertöötlemise seadmete ostmiseks ja esitas seejuures valeandmeid seadmete maksumuse kohta, et saada suuremat toetust. Toetussumma on nimelt protsentuaalses sõltuvuses projekti ehk seadmete kogumaksumusest – EAS-i puhul on toetuse määr 40 protsenti ja KIK-i puhul 50 protsenti.

EAS kiitis 6,95 miljoni krooni suuruse kogumahuga projekti heaks ja maksis 2011. aastal OÜ-le Nelitäht välja 2,78 miljoni krooni suuruse toetuse. KIK-le esitatud projekti kogumaht on 15,02 miljonit krooni ja küsitud toetuse osa 7,51 miljonit krooni, kuid taotlus on jätkuvalt menetluses ja selle projekti osas ei ole väljamakseid tehtud.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi keskkriminaalpolitsei ja uurimist juhib Põhja ringkonnaprokuratuur.