Tamme kaitsev vandeadvokaat Aadu Luberg kinnitas BNS-ile, et Tamm on kriminaalasja kohtueelse uurimise raames oma ütlused andnud. Ta lükkas ümber kuuldused, nagu oleks Tamm möödunud nädala lõpus 48 tunniks kinni peetud, samas ei soovinud ta rohkem Tammega seotud menetlustoiminguid kommenteerida, kirjutab BNS.

Tamm sai kahtlustuse süüteos, mis on seotud tõendite kunstliku loomisega. Karistusseadustik näeb sellise süüteo eest kohtus süüdimõistmisel ette kuni viieaastase vangistuse.

Riigiprokuratuuri kahtlustuse kohaselt üritasid ärimees Oleg Ljadov, kuritegelikus ilmas tuntud Imre Arakas ja samuti kuritegeliku taustaga Enriko Kasemaa lavastada Tamme osalusel tema enda palgamõrva tellimises süüdi ärimees Nikolai Reismani.

Juhtiv riigiprokurör Lavly Lepp ütles oktoobri keskel ETV saatele "Pealtnägija", et kriminaalmenetluses uuritakse, kas grupp inimesi on kunstlikult loonud tõendeid, et lavastada Reisman süüdi Tamme tapmise tellimises. "Kolmele isikule on esitatud kahtlustused, et nad on loonud kunstlikult süütõendeid ja mõned neist on ka teadvalt valeütlusi andnud," lausus Lepp oktoobri keskel.

Esimestena said kuriteos kahtlustuse kütuseärimees ja Aseri sadama juht Ljadov, allilmategelane Arakas ja Ida-Virumaalt pärit varem tapmise eest karistatud Enriko Kasemaa.

Vandenõu väidetavaks põhjuseks on kahe Ida-Virumaa suurärimehe - Tamme ja Reismani - 2008. aastal lahvatanud äritüli, kuna esimesele kuulub Kiviõli Keemiatööstus ning teisele üle 330 hektari maad, kus riik lubas keemiatööstusel põlevkivi kaevandada. Väidetavalt oleks äritüli lahenenud Reismani süüdi lavastamisega Tamme palgamõrva tellimises, mis oleks Reismani arvatavalt pikaks ajaks vangi viinud. Kahtlustuse kohaselt tegi Enriko Ljadovi, Arakase ja Tamme mahitusel politseile väljamõeldud ausa ülestunnistuse, et Reisman palkas ta raha eest Tamme tapma.

Tamm avaldas möödunud nädala alguses vandeadvokaat Aadu Lubergi vahendusel meediaväljaannetele saadetud teates kahetsust, et "praeguseks hetkeks [on] nutikad endised (praegused?) kurjategijad ja nende poolt manipuleeritavad kaasosalised suutnud tekitada meedias fooni, kus kõiges on süüdlane Toomas Tamm".

Enda sõnul jätab ta kommenteerimata asjaolu, et tema oponendid on valinud "oma tõe" kehtestamiseks esinemise meedias. Ta meenutas, et kriminaalmenetluses juhib kohtueelselt menetlust prokuratuur ning lõppastmes mõistab Eesti vabariigis õigust kohus, mitte keegi teine, "sealhulgas oma tunnistusi vahendeid valimata muutev ja müüv isik - et mitte öelda väljapressija".

Tamme sõnul on meediasse paisatud kampaania osana esitatud ka suur hulk valefakte ja sellest tulenevalt tehtud valejäreldusi. Kiviõli Keemiatööstuse omanik Tamm märkis, et juhtunu algus ulatub mitme aasta taha. "Kes protsessi pikemalt jälginud, teab, et Kiviõli Keemiatööstus ei ole saanud riigilt mingisuguseid kingitusi, küll aga on saanud omaaegsete otsuste ja otsustamatuse tõttu palju kahju," lausus ta ja lisas, et praegu on ettevõte "santaaži ja surve õhkkonnas" sunnitud võitlema nii oma eksistentsi kui töökohtade eest.

Tamme sõnul on tema käest nii otse kui juriidiliste nõustajate kaudu aastaid küsitud sadu miljoneid kroone maade eest, mille tegelik väärtus on kordades väiksem. "On selgunud, et oponentidel ei ole olnud probleem leida Eestist kinnisvarafirma, kes hindab Kiviõli eeslinnas asuva maatüki väärtuse 780 miljonile kroonile, või lugupeetud juriidiline nõustaja, kes teile silma vaadates küsib ligi 400 miljonit krooni mure lahendamiseks," lausus ta.