Kriminaalmenetlust alustati karistusseadustiku paragrahvi alusel, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist, ütles Delfile Põhja ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Arno Põder.

Kohtus süüdimõistmise korral võib Arakat oodata rahaline trahv või kuni kolmeaastane vangistus.

Seoses kriminaaluurimisega pole seni kedagi veel kinni peetud, lisas Põder.

Mitme tuntud ärimehega seotud palgamõrva lavastamise katses süüdistatud Arakas ärritus eile kohtusse minnes BNSi fotograafi nähes ja üritas viimast kaks korda jalaga kõhtu lüüa. Aparatuur õnneks kannatada ei saanud, kuid fotograaf tundis füüsilist valu.

Ka kaaskohtualune Enriko Kasemaa oli pahas tujus ning ähvardas fotograaf Heiki Rebast, küsides, kas ta pole väljas toimunust midagi õppinud, lisades veel, et õhtul peab fotograaf pimedatest koridoridest läbi minema.

Kohus mõistis kuritegelikus ilmas tuntud Imre Arakase (52) süüdi valeütluse andmisele kihutamises, tõendi kunstlikus loomises ja tulirelva ebaseaduslikus käitlemises ning karistas teda tingimisi ühe aasta ja kahe kuu pikkuse vangistusega.

Kohus mõistis Enriko Kasemaa (48) süüdi valeütluse andmises, valeütluse andmisele kihutamises, tõendi kunstlikus loomises ning tulirelva ja lõhkematerjali ebaseaduslikus käitlemises ning karistas teda kolmeaastase vangistusega, millest arvati maha eelvangistuses viibitud aeg kolm kuud ja 26 päeva nnig määras tal vanglas kohe ärakandmisele kuus kuud.

Kohus mõistis Tauno Traadi (35) süüdi valeütluse andmises ning karistas teda koos varasema kandmata karsitusega kokku ühe aasta, 10 kuu ja 14 päeva pikkuse vangistusega, kuid asendas selle 1358 tunni üldkasuliku töö tegemise kohustusega.

Koos eelmisega oli kohtu alla antud ka tuntud ärimees Oleg Ljadov (56), kuid tema süüasja materjalid eraldati tema tervisliku seisundi tõttu eraldi menetlusse.

Riigiprokuratuuri süüdistuse järgi üritasid süüdistatavad lavastada ärimees Nikolai Reismani (41) süüdi ärimees Toomas Tamme (62) tapmise tellimises.

Süüdistuse kohaselt mõtles Ljadov välja skeemi, kuidas lavastada Reisman süüdi Tamme tapmise tellimises ning küsis viimaselt korduvalt seoses selle väljamõeldisega erinevatel põhjustel raha.

Süüdistuse kohaselt tõi Ljadov rahaküsimisele põhjenduseks, et Reisman oli palganud mõrtsuka Tamme tapmiseks, kuid mõrtsukas ehk Kasemaa oli ümber mõelnud ning oleks nõus andma selle kohta ütlusi. Ljadov kaasas väljamõeldud skeemi ka Arakase, Kasemaa ja Traadi.

Uurimisversiooni kohaselt oli vandenõu põhjuseks kahe Ida-Virumaa suurärimehe Tamme ja Reismani 2008. aastal lahvatanud äritüli, kuna esimesele kuulub Kiviõli Keemiatööstus ning teisele üle 330 hektari maad, kus riik lubas keemiatööstusel põlevkivi kaevandada.
Varem kahtlustati, et vandenõuga oli seotud ka Toomas Tamm ise, kuid uurimine tema seotust ei tuvastanud ning ta vabanes kahtluse alt.