Harju maakohus tegi täna vahistamismääruse Taivo Luige (46) suhtes, kuna kohtu 16. märtsil tehtud õiguspärasuse kontrolli päringule  20. märtsil saabunud tervishoiuameti peadirektori Üllar Kaljumäe vastusest selgus, et Luigele nii perearsti Ülle Alanurme 13. märtsil 2009,  kui ortopeed Fred Veberi  1. detsembril 2008 väljastatud arstitõendid on põhjendamatud, teatas Harju maakohtu pressiesindaja.

Taivo Luik on süüdistatav kriminaalasjas, milles on korraga kohtu all 15 inimest, keda süüdistatakse riigilt alates 1998. aasta novembrist ligi 16 miljoni krooni väljapetmises. Luik on puudunud mitmelt kohtuistungilt, esitades arstitõendi ja takistanud nii menetluse jätkumist. Luik puudus sama perearsti antud uue arstitõendi alusel ka tänaselt istungilt.

Põhja ringkonnaprokuröri Maria Sutt-Tehveri esitatud süüdistuse järgi lõid Luik ning Urve Vatlik, Rein Kallaste ja Siim Raid 1998. aasta novembrist kuni 1999. aasta kevadeni kolm varifirmat, mille abil teostati käibemaksupettuseid kokku ligi 5 miljoni krooni ulatuses.

Lisaks organiseeris Luik 1999. aasta kevadest alates toonase maksuametniku Jana Kitteriga üheksa varifirma asutamise ning nendes juhtivatele kohtadele oma tuttavate panemise teel ulatuslikke käibemaksupettusi. Maksuamet jõudis pettustele jälile 2000. aasta veebruaris.

Protsess jätkub  7. aprillil 2009 eeldatavasti kohtuvaidlusega.