Neljapäeval 9. aprillil peeti kinni 17-aastane noormees, keda on alust seostada vähemalt kolme tänavarööviga Tallinnas Lasnamäel. Järgmisel päeval võttis kohus ta prokuröri taotlusel eeluurimise ajaks vahi alla.

Esimene kuritegu pandi toime teisipäeva 7. aprilli hommikul, kui mees haaras Smuuli teel 65-aastaselt naiselt jõuga käekoti ja põgenes. Kannatanu kaotas koti rebimisel tasakaalu ja kukkus. Päev hiljem, kolmapäeva õhtul rööviti Koorti tänava maja trepikojas käekott 52-aastaselt naiselt ja paar tundi hiljem Mustakivi keskuse lähedal 39-aastaselt naiselt.

„Kinni peetud noormees õppis gümnaasiumi 12. klassis, koolis läks tal hästi ja lõpetamiseni jäi ainult paar kuud. Nüüd aga kahtlustatakse teda esimese astme kuritegudes, mille eest kohus võib karistada kolme- kuni 15-aastase vangistusega,“ ütles Põhja ringkonnaprokuratuuri abiprokurör Marika Kreutzberg. „Noormees ise rääkis kahtlustatavana ülekuulamisel, et tal oli raha vaja ja ta lootis kaitsetuid naisi röövides kerget saaki. Üks kannatanu sai kuriteo tagajärjel trepikojas kukkudes ka päris tõsiselt vigastada,“ lisas prokurör.

Lisaks pidas politsei üle-eelmisel nädalal kinni kaks 17-aastast ja ühe 19-aastase noormehe, keda kahtlustatakse kahes jaanuari lõpus toime pandud kioskiröövi katses. 27. jaanuari öösel ähvardasid kaks maskides meest Kärberi tänaval kioski teenindajat õhupüstoliga ja nõudsid raha ning 29. jaanuari öösel nõudsid maskides mehed relvataolise esemega raha Punasel tänaval asuva kioski müüjalt. Kummalgi juhul kioskitöötajad röövijatele raha ei andnud.

Samuti tegid politseinikud märtsi lõpus kindlaks ning pidasid kinni 18- ja 17-aastase nooruki, keda kahtlustatakse eelmise aasta lõpus Tallinna kesklinnas toime pandud röövis. Kahtlustuste kohaselt tungisid noormehed Viru tänava jalakäijate tunneli juures kallale 14-aastasele poisile ning võtsid talt jõuga ära mobiiltelefoni. Samuti langes noormeeste ohvriks juhtunut pealt näinud ning sellesse sekkunud 14-aastane poiss, kellelt kahtlustatavad võtsid jõudu kasutades ära tahvelarvuti.

Põhja prefektuuri raskete kuritegude talituse juhi Roger Kummi sõnul on kinni peetud noored enamasti ka varem süütegude tõttu politsei huviorbiidis olnud. „Suurema osa neist moodustavad kas pisivargused või avaliku korra rikkumised,“ selgitas Kumm.

„Viimastel aastatel on röövide arv Tallinnas ja Harjumaal küll märgatavalt langenud ning politseinikud on aina rohkem selliseid kuritegusid avastanud ja kahtlustatavaid koostöös prokuratuuriga kohtu ette saatnud, kuid iga selline vägivaldne tegu on liiast. Oht langeda tänaval kas varguse või röövi ohvriks on tänasel päeval üsna väike, samas kahandab iga selline harv juhtum inimeste turvatunnet. Relvastatud röövidele pöörab politsei aga alati erilist tähelepanu. Isegi kui röövi puhul kasutati mängurelva või mulaaži, käsitletakse neid juhtumeid nii, nagu oleks kasutatud päris relva,“ ütles Kumm.

Kumm kinnitas, et professionaalseid, korduvalt röövimiste eest karistatud kurjategijaid on pigem vähe ning ilmselt avaldab sellele mõju vanglakaristus. Samas toob ta välja selle, et suur osa röövide toimepanijatest on alaealised või nooremapoolsed mehed, kes tihti on pärit riskiperedest.

2015. aasta kolme esimese kuuga on politseile teatatud 37 röövist Tallinnas. Terve eelmise aasta jooksul pandi pealinnas toime 174 röövi, mida on ligi 30 protsenti vähem kui 2013. aastal. Lisaks röövide arvu vähenemisele on paranenud ka nende avastamine – ligikaudu 75 protsenti eelmisel aastal toimunud röövide puhul selgitati võimalik süüdlane välja ja saadeti kohtu ette.