6. septembril kell 19.58 sai häirekeskus teate tulekahjust Kuressaares Niidu tänaval. Teataja sõnul tuli eramaja teise korruse rõduuksest suitsu ning kuulda oli ka suitsuanduri heli, vahendab Lääne päästekeskus. Päästjad sisenesid redeli abil teise korruse uksest majja ning selgitasid välja, et tegemist oli toidukõrbemisega. Esialgsetel andmetel oli pann jäetud sisse lülitatud elektripliidile. Päästjad eemaldasid panni pliidilt ning tuulutasid ruumid.

Toidukõrbemise näol on tõesti tegemist õnnetusega, mille suudab ära hoida igaüks.
Päästeamet

"Paneme kõigile südamele, et toidutegemise ajal ei tohi kodust lahkuda või tegeleda muude tegevustega. Esialgu üsna süütuna tunduv tegevus võib lõppeda heal juhul vaid vara hävimisega, kuid halvimal juhul võib endaga igaviku teele kaasa võtta unustaja enda. Toidukõrbemise näol on tõesti tegemist õnnetusega, mille suudab ära hoida igaüks. Selle jaoks ei ole vaja eraldi vidinaid või rahalisi kulutusi, mis enamasti ennetusmeetmetele takistuseks võivad saada," vahendab Lääne päästekeskus.

Toit põles pliidil, suitsuandur oli katki

Sarnane sündmus leidis aset ka Ida-Virumaal, kui 6. septembril kell 16.26 said päästjad väljakutse Sillamäele Kesk tänaval asuvasse 4-korruselisesse kortermajja, kus 3. korruse akendest tuli suitsu. Päästjate kohale saabudes korteri ust keegi ei avanud, päästjad sisenesid korterisse läbi avatud akna, vahendab Ida päästekeskus. Korteris asuvas köögis oli pann toiduga jäetud sisselülitatud pliidile, inimesi korteris ei olnud. Päästjad likvideerisid ohu ning tuulutasid korteri. Sündmuse lõppedes tuli koju ka korterielanik, kellele päästjad tegid selgitustööd. Korteris olnud suitsuandur ei olnud töökorras.

Eriti tähelepanelikud peaksid olema vanemaealised inimesed, kes kipuvad olema hajameelsemad.
Päästeamet

Päästjad tuletavad meelde, et toidu valmistamise ajal ei tohi jätta kuumal pliidil olevat toidupotti või panni järelevalveta. "Lubamatu on kodust lahkuda või minna magama. Eriti tähelepanelikud peaksid olema vanemaealised inimesed, kes kipuvad olema hajameelsemad ning unustavad alustatud tegevused, millega seavad ohtu nii ennast kui ka enda vara," seisab päästeameti pressiteates.

Toidu jätmisest sisselülitatud pliidile võib saada alguse tõsiste ja vahel ka traagiliste tagajärgedega tulekahju. Tulekahju kortermajas võib aga tuua kaasa olulisi kahjustusi mitmes korteris ning kannatada võib saada palju inimesi. Igas Eestimaa kodus peaks juba ammu olema töökorras suitsuandur, mis annaks varakult märku ohust. Suitsuandurite töökorras olekut peab kontrollima regulaarselt iga nädal.