Perenaine oli öösel eelnevalt äikest tõepoolest kuulnud, rääkis tema tütar Esta, kes sõitis Kuressaarest sündmuspaigale ja jõudis kohale siis, kui päästjad olid suurema tule juba kustutanud, kirjutab Meie Maa.

“Ema läks majast elektriseadmeid välja tõmbama,” kirjeldas Esta. “Pauku ei olnud kuulda, aga siis äkitselt hakkasid eterniiditükid lendama. Viie minutiga läks põlema nagu säraküünal.”

Elumaja jäi leekidest puutumata. “Oleks tuul olnud maja peale, oleks maja ka läinud, aga tuul oli õnneks teisele poole,” tõdes Esta, kes nentis, et tolle abihoone vahetus läheduses oli puu, mis tõenäoliselt võttis pikselöögi vastu, süüdates põlema ka hoone.

“Kolm aastat tagasi oli äike samuti sellesse puusse löönud. Siis ei juhtunud midagi,” kirjeldas ta. “Õu on saari ja vahtraid täis — mõtlesime, et oleksid piksekaitseks.”

“Vanasti soovitasid mõisnikud, et talumehed istutaksid oma majade ümber, majast veidi kaugemale tammesid, sest tamm on hea maandaja,” tõi päästeteenistuse Saaremaa päästeosakonna juhataja Margus Lindmäe näite ajaloost,. kuid lisas samas, et kõige parem lahendus on siiski spetsiaalne piksekaitse.