6. juunil avastasid Mehikoorma piirivalvurid Lämmijärvel tundmatu aluse ajutise kontrolljoone ebaseadusliku ületuse suunaga Eestist Venemaale ja tagasi. Piirivalvurid pidasid aluse, milles viibis kolm meest, kinni ning paati juhtinud 58-aastasele mehele tehti rahatrahv.

Mõni tund hiljem pidasid Mehikoorma piirivalvurid Lämmijärvel kinni ka teise aluse, mis ületas ebaseaduslikult ajutist kontrolljoont Eestist Venemaale ja tagasi. Paati juhtinud 45-aastasele mehele määrati rahatrahv 120 eurot. Mõlemal juhul toimus rikkumine paadis viibinud meeste sõnul navigatsioonivahendite puudumise tõttu.

Samal päeval avastasid Mehikoorma piirivalvurid Lämmijärvel veel kolmandagi aluse ajutise kontrolljoone ebaseadusliku ületuse suunaga Eestist Venemaale ja tagasi. Piirivalvurid pidasid kontrolljoone ületanud mootorpaadi kinni ning tuvastasid, et seda juhtinud 57-astane mees oli ka tarvitanud alkoholi. Mees rikkus riigipiiri ja meresõiduohutuse seadust ning tema suhtes alustati väärteomenetlus.

Lõuna prefektuuri piirivalvekapten Mati Mikson ütles, et järvele minejatel tuleks end kindlasti varustada tehniliselt korras navigatsioonivahenditega. „See aitab vältida ebaseaduslikku kontrolljoone ületust, aga võimaldab ka hättasattumisel selgitada oma täpsemat asukohta ning saada kiiremat abi,“ ütles Mikson.

Lisaks tuleks navigatsioonivahendit kasutades kontrollida, kas sellel kuvatavad koordinaadid on vastavuses piirirežiimi alaga. Sisestades leheküljel www.piiriveekogu.ee olevad koordinaadid oma navigatsiooniseadmesse, siis on välistatud piirirežiimi alasse ja naaberriigi territooriumile sattumine. Ühtlasi saab lisainfot küsida lähimast kordonist.