26. veebruaril märkasid Alajõe kordoni piirivalvurid, et Peipsi järvel sõidab Vene poolt üle riigipiiri üks sõiduk. Läheduses märgati ka Eesti poolel teist sõidukit. Vene sõiduk lahkus ning piirivalvurid otsustasid kontrollida Eesti poole peal olevat masinat.

Hõljukiga võeti suund sõiduki poole, mis hakkas piirivalvurite eest ära sõitma. Tegemist oli isetehtud sõidukiga "karakat", millega saab liikuda nii jääl kui maal, nii lahkus masin Lohusuu külla.

Hõljukitoimkond pöördus tagasi sündmuskohale, kus avastati 12 kasti, milles oli 120 000 Vene Föderatsiooni maksumärkidega sigaretti.

Ida prefektuuri piirivalvebüroo juhi Indrek Püvi sõnul oli tegemist esmakordse juhtumiga, kus salakaup üritatakse jää kaudu üle riigipiiri tuua. „Kahjuks on Eestis salakaubal nõudlust ja piirivalvurid peavad igapäev"selt tegema tööd, et tõkestada ebaseaduslikku tegevust. Kurjategijad mõtlevad välja uusi skeeme, kuidas salakaupa Eestisse tuua. Ilmselt arvasid nad, et Peipsi järvel pole riigipiir piisavalt turvatud," kommenteeris Püvi.

Juhtumi uurimiseks alustati kriminaalmenetlus salakaubaveo paragrahvi alusel. Samuti on välja selgitamisel isetehtud sõiduriista omanik.