Justiitsminister Hanno Pevkuri sõnul on põhjust kiita Hollandi ametivõime, kes Urmas Velleste kinni pidasid ja pärast Velleste poolsete erinevate kaebemenetluste lõppu nüüd Eestile ka üle annavad.

„Loodan, et ka Urmas Velleste kodumaale toimetamine sujub tõrgeteta ning pärast Eestisse jõudmist saab kohus kodanik Velleste üle ka õigust mõista. See kinnipidamine Hollandis ja sellele järgnenud koostöö näitab, et Euroopa vahistamismäärus toimib ja isikud, kes peavad ilmuma kohtu ette, võtku arvesse, et Eestist lahkumine ei tähenda vastutusest vabanemist. Üha tihedam rahvusvaheline koostöö tähendab seda, et välismaale peitu pugenud isikud leitakse varem või hiljem üles ning tuuakse õigusemõistmiseks kodumaale.“

Velleste kuulutati Harju maakohtu poolt tagaotsitavaks eelmise aasta sügisel, kui mees ei ilmunud kohtuistungile. Nimelt süüdistatakse end avalikult ärimeheks tituleerinud Urmas Vellestet paragrahvides, mis käsitlevad piinamist, kehalist väärkohtlemist, ähvardamist ning teiselt inimeselt seadusliku aluseta vabaduse võtmist. Need teod on Velleste süüdistuse kohaselt toime pannud oma endisele elukaaslase suhtes.

Kohtu pressiesindaja lisas detsembris, et Velleste on küll esitanud kohtule korduvalt erinevaid arstitõendeid oma tervisliku seisundi kohta, kuid septembris tehtud ekspertiisiakti kohaselt ei takista tema tervislik seisund mehe osalemist kohtuistungitel.

"Ka on üks tõendi väljastanud arst teinud kohtule avalduse, milles palub tunnistada kehtetuks tema antud tõend, kuna selle tõendi saamiseks on Velleste arsti suhtes kasutanud ähvardusi," ütles Ots Delfile ning lisas, et tõendid, mida Urmas Velleste on kohtule esitanud, ei tõenda vastavas seaduses loetletud mõjuva põhjuse olemasolu.

Eesti Ekspress kirjutas mullu, kuidas ärimehe naine 2010. aasta märtsis kodus naiste varjupaika põgenes. Kuigi ärimees ise süüdistab oma naist firmade dokumentatsiooni varguses, siis naine on mehe kohtusse kaevanud erinevate perevägivalda puudutavate süüdistustega. Sealjuures süüdistab naine meest ka viis päeva pantvangis hoidmises.

Velleste ise on aga suhteliselt värvikas kuju. Aastate vältel ainuüksi Ekspressi toimetusse jõudnud juttude põhjal on ta olnud Neinar Seli “tankist”, Assar Pauluse “jooksupoiss”, maksnud heldelt Koit Pikarole turvateenuste eest, tšillinud Sofja Derjuginaga Tenerifel ning pöördunud “oma hea tuttava” advokaat Robert Amsterdami (sai tuntuks Mihhail Hodorkovski kaitsjana) poole, et see esindaks teda Euroopa Inimõiguste kohtus Eesti riigi vastases protsessis.

Samuti on Velleste aastate jooksul püüdnud pidevalt avalikult osutada erinevatele väidetavatele vandenõudele. Näiteks kaebas ta 2010. sügisel riigiprokuratuurile, et Tartu politseinikud pressisid temalt raha välja ning samal ajal süüdistas ka Tallinna endist abilinnapead Anders Tsahknat ei milleski vähemas kui tapmiskatses.

Euroopa vahistamismääruse alusel on sel aastal Eestile loovutatud juba 34 välisriigis vahistatud Eesti kodanikku.

Eelmise aasta alguses pälvis Velleste tähelepanu ka sellega, et teatas avalikult, et on valmis katma Anna-Maria Galojani kohtukulud Euroopa inimõiguste kohtus, kui viimane peaks otsustama sinna pöörduda.