Prokuratuuri materjalidest selgub, et lugu sai alguse 2010. aasta augustis, kui ühe Mustamäe korteri üürilepingut võltsiti selliselt, et kokku seitse Rootsi ja Soome kodanikku said Tallinnas sissekirjutuse ning õiguse omandada Eesti elamisloa ja isikutunnistuse, mida nad ka tegid. Kõiki neid ühendas üks ühine joon – nad olid sattunud majanduslikku kitsikusse.

Need inimesed oli Soomes üles otsinud üks kohalik mees, kes oli uurimisandmeil ka kogu skeemi organiseerija. Eesti dokumentide alusel käskis soomlane oma kaasmaalastel osta Tallinnas järelmaksuga asju, ostetud asjad andsid nad omakorda talle edasi ja ta lubas pärast asjade müüki neile vaheltkasu.

Selline skeem oleks võinud veel pikalt jätkuda, kuid pärast korteriomaniku surma avastasid pärijad, et sinna on sisse kirjutatud mitu neile täiesti võõrast inimest ja tegid politseisse avalduse, mille põhjal alustati 2011. aastal kriminaaluurimist.

Praeguseks on prokuratuuri pressiesindaja Arno Põderi sõnul uurimine jõudnud nii kaugele, et skeemis osalenud veel kuue Soome ja Rootsi kodanike osas menetlus jätkub, kuid juhtumist eraldati 50-aastase Tallinnas taksojuhina töötanud mehe süüasi.

Taksojuhi roll oli korteri üürilepingul allkirja võltsimine ning soomlaste ja rootslaste Mustamäe linnaosavalitsusse sõidutamine. Tema väitel oli korteriomanik üüriliste võtmisega nõus, kuid ei kirjutanud ise lepingutele alla, sest oli liialt haige. Sellest ei teadnud taksojuht väidetavalt midagi, et sissekirjutuse põhjal välja antud Eesti dokumente on kavas kasutada kelmuse toimepanemiseks.

Seetõttu taksojuhi osas kriminaalasi lõpetati, kuna mehe süü oli väike, ta oli varem kriminaalkorras karistamata ning tema käitumine viitas prokuratuuri arvates sellele, et edaspidise õiguskuulekuse tagamiseks piisab kriminaalmenetluse lõpetamisega kaasnevate kohustuste määramisest.

Seega määrati mehele kohustus teha 100 üldkasuliku töö tundi ning hüvitada kriminaalmenetluse kulud summas 640,80 eurot.

Seda, palju välismaalased siinsetele firmadele oma järelmaksudega kaotusi põhjustasid, ei ole prokuratuuri esindaja Arno Põderi sõnul praegu võimalik täpselt veel öelda, kuna menetlus alles käib. "Seni teadaolevalt ei ole tegemist väga suurte summadega," lisas Põder.