Kaks nädalat tagasi rääkis "Pealtnägija", kuidas Valkla kodust kujundatakse ümber kohtumäärusega ööpäevaringsele erihooldele määratud klientide keskust, aga asutusel pole piisavalt personali ja vahendeid, mistõttu rasked psühhiaatrilised kliendid panevad alatihti plehku ja külvavad küla peal hirmu ning segadust.

Kõige rängem intsidentidest juhtus augusti keskel, kui kurttumm mees, kes on kohtuga erihooldele määratud, pani plehku, tungis metsatallu ja peksis seal elavat meesterahvast ja röövis temalt ning juures olnud 8-aastaselt poisilt muuhulgas raha ja telefoni. Tähelepanuväärne on, et sama hoolealune on kokku 9 korda plehku pannud.

Rünnakus kannatada saanud mees suri eelmise nädala algul. Ehkki tema lähedaste sõnul käitus 43aastane mees pärast peksasaamist väga kummaliselt ja kannatas meeleoluhäirete all, näitas ametlik lahkamine, et surma põhjustas südamepuudulikkus. Kuigi surma seostamine rünnakuga on spekulatiivne, annab see Kuusalu valla aktivistidele enda sõnul veel rohkem põhjust, et jätkata võitlust hooldekodu ümberkujundamise vastu.